helstekt biff med kappa

Recept på helstekt biff med kappa

Biffraden, alltså den delen som man styckar ut mellan rostbiff och entrecote, är en mycket populär köttbit som lämpar sig för många typer av kötträtter. Om den delas upp i mindre och putsade bitar så kallar vi biten och rätten oftast för ryggbiff. Men här tänkte vi tipsa om recept på hur du kan laga en rejäl festmåltid med helstekt biff med kappan kvar.

Fördelen med att ha kappan kvar på köttet är att smaken förbättras avsevärt jämfört med utan. Därför kommer du att finna att det här receptet kräver relativt få ingredienser. Smaken kommer att finnas där ändå. Eftersom kappan också består av fett så kommer köttet bli mörare och du slipper ösa steken under tiden den är i ugnen.

Det här behöver du

  • Ett drygt kilo biff, i det här recept en hel biffrad med kappan kvar
  • Färsk rosmarin (två till tre kvistar), salt och peppar (runt en matsked av varje)
  • Smör

När det kommer till utrustning så behöver du en ugn, en stekpanna och en visp.

Gör såhär

Hacka rosmarinen mycket fint och blanda den med salt och svartpeppar. Gnid sedan in biffen med kryddorna och se till att din kryddblandning verkligen tränger in i köttet. Efter det bryner du biffen i en stor stekpanna med smöret och ser till att din helstekta biff får stekyta på alla sidor. Passa på att sätta på ugnen på 125 grader.

Ugnsstek sedan biffen i en form i ugnen i cirka 40 minuter. Om du har tillgång till en köttermometer använder du den. När 40 minuter har gått eller köttet fått en innertemperatur på kring 55 grader är det dags att ta ut det. Låt köttet vila medan du förbereder tillbehören.


Tillbehör till biffen

Det finns ett antal tillbehör som passar bra till det här köttet, och klassiskt kryddsmör är bara ett exempel. Om du vill servera kryddsmör till så behöver du runt två hundra gram rumsvarmt smör, lite olivolja, ett par klyftor finhackad vitlök och lika finhackad persilja. Vispa helt enkelt ihop alla ingredienser och se till att smaka av regelbundet. Om du vill kan du självklart tillföra lite salt.

Kryddsmöret kombinerar du med en klassisk rödvinssås vid servering.

När det kommer till kolhydrater så är perfekt kokt potatis det givna valet för de allra flesta. Men naturligtvis kan du prova att variera med exempelvis potatisgratäng eller kanske hasselbackspotatis.

För en riktigt modern touch så kan du hoppa över kolhydraterna och istället servera biffen med en grön sallad och lite olivolja.


Tänk på det här

I likhet med många andra kötträtter så tillagar många biff direkt från kylen (eller ännu värre – från frysen). Det största problemet med det här är att det kalla köttet riskerar att kyla ner stekpannan när du lägger det där i. Det här gör att stekytan inte blir lika bra och köttet kan också bli mindre mört.

Ett annat vanligt misstag är att man låter köttet vara i ugnen för länge. Tänk på att det ska vara rött i mitten och en köttermometer är ett ovärderligt verktyg för att inte steka för mycket.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!