recept lax i ugn pesto

Smaskigt recept på pestolax i ugn

Välsmakande lax som är tillagad i ugn tillsammans med pesto är en mycket oslagbar kombination. Här kan du själv välja om du vill köpa färdig pesto eller om du föredrar att göra din egen från grunden. Maträtten lämpar sig lika bra för en fräsch och god vardagsmiddag som för finmiddagen när du har gäster på besök.

Lax med pesto kan tillagas på många olika sätt. Den allra enklaste metoden är att placera ut laxbitar i en ugnssäker form och därefter pensla på pesto och tillaga i 175 grader. Vill du däremot lyxa till middagen lite extra kan du även kombinera med crème fraiche och pinjenötter eller varför inte krämig fetaost? Här nedan hittar du vårt absolut bästa och mest populära recept på lax i ugn med pesto. Om du inte är förtjust i pinjenötter kan du med fördel byta ut dessa mot t.ex. valnötter eller mandlar.


Recept på pestolax med crème fraiche och pinjenötter

Den här goda och välsmakande laxen tillagas i ugn och täcks med en mycket len och god pesto och crème fraiche kombination. Laxen passar perfekt till både ris och pasta, men är kanske lite extra god med pressad potatis och sallad. Även bulgur och matvete är ett mycket bra val.

Ingredienser

  • 600 gram lax (alternativt 400 gram med färdiga filéer)
  • 3/4 dl med grön eller röd pesto efter egen smak
  • 0,5 dl naturell crème fraiche
  • Salt och peppar efter smak
  • Smör

Så gör du

Att tillaga lax i ugn är en mycket tacksam maträtt som sköter sig själv. Här är det dock viktigt att du inte har laxen inne alldeles för länge, eftersom det då finns risk för att den blir torr eller faller isär. Börja med att sätta ugnen på 175 grader innan du förbereder laxen. På så sätt har du hunnit komma upp i rätt grader innan laxen ska in.

Under tiden placerar du laxen i en ugnssäker form som är smord. Passar på att salta och peppra fisken redan nu, så att kryddorna kommer i direktkontakt med fisken och inte på toppingen.

Blanda därefter creme fraiche tillsammans med pesto och täck över fisken med blandningen. Du väljer själv hur mycket eller hur lite topping som du vill ha, men kom ihåg att det lätt flyter ut i ugnen.

För att minska risken för en torr lax rekommenderar vi att du sätter timer. Laxen ska ställas in i en varm ugn och bakas i 20 minuter.

Pinjenötterna rostar du lättast genom att använda en vanlig stekpanna under tiden som laxen är i ugnen. När laxen är klar kan du strö på nötterna för bästa möjliga resultat.


Allergier? Tänk såhär!

Vill du baka den här härliga laxen med är överkänslig mot laktos? Inga problem! Du kan lätt göra den laktosfri genom att välja laktosfri crème fraiche såväl som laktosfritt smör. Vill du ta bort mjölkproteiner helt och hållet kan du använda dig av Sour Supreme som ett alternativ till crème fraichen, samt göra egen pesto på basilika, pinjenötter och mjölkproteinsfri olivolja och ost.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!