recept på vaktel

Recept på vaktel

Vaktel är en relativt sällsynt fågel som i många länder anses vara en delikatess. Fågeln vaktel är en mindre fågel till storleken som föredrar att befinna sig i trång och säker terräng, vilket leder till att många svenskar tror att vakteln inte finns i Sverige. Idag uppskattas det existera cirka 500 par vaktlar i vårt land. Då fågeln är relativt sällsynt så är det en dyr fågel att köpa, och den kan dessutom vara svår att hitta då många matvarukedjor inte säljer vaktel.


Olika sätt att smaksätta vaktel

Vakteln  påminner många om kyckling men sägs ha en djupare smakprofil. I många kulturer, som till exempel den italienska och den mexikanska, så rostas oftast vakteln tillsammans med grönsaker, örter och kryddor. Det finns de som äter vakteln hel, det vill säga med ben, då dess benstruktur är väldigt svag och tunn och anses ge en härlig konsistens till måltiden. Här nedan följer ett recept på vaktel som du enkelt kan tillaga när du vill bjuda familjen, vänner eller partnern på en lyxig måltid.

När du handlar dina vaktlar så är det viktigt att veta vad det är du är ute efter. Om vakteln kommer att agera som huvudrätt så kan det vara en bra idé att leta efter vaktlar med lite mer kött på benen. Då vakteln är en väldigt liten fågel med relativt lite kött på sig så räknar man oftast med en vaktel per person om den tillagas som huvudrätt. För den djupaste smakprofilen så kan man läsa den finstilta texten på förpackningen och leta efter vilda vaktlar. Inom matlagningsindustrin så anser de professionella kockarna att vild vaktel är den bästa man kan få tag i när man konstruerar ett recept på vaktel. Detta beror på att en vild vaktel får i sig en större mängd av mat, vilket i sin tur bidrar till en godare fågel.


Rostad vaktel i ugn med vitlökssmör

En rostad vaktel i ugn är det allra vanligaste sättet att tillaga en vaktel på. När vi tillagar vakteln så vill vi ha hög värme, så högt det bara går, för att köttet ska tillagas ordentligt och för att vi ska få ett skinn som är knaprigt och krispigt. Innan vi stoppar in fågeln i ugnen så går vi försiktigt och långsamt med våra fingrar under vaktelns skinn för att separera skinnet från köttet och benen. Detta ger skinnet en härlig och knaprig konsistens i ugnen. För dig som gillar vitlök så kan vi också göra ett vitlökssmör som vi använder som en ”rubb” på vakteln. Vitlökssmöret består endast ut krossad vitlök och smör. Vi brer sedan smöret utöver hela vakteln.

Vi sätter sedan ugnen på 250 grader och har god koll på fågeln då det inte tar längre än 10 minuter innan vi har fått det resultat som vi vill ha.

Beroende på årstiden då du tillagar vakteln så kan du variera vad som kommer till fågeln. Under höstmånaderna så är det otroligt gott med rostade grönsaker i ugnen tillsammans med vakteln. En varm sommarkväll så passar en fräsch och enkel sallad mycket bättre. Om det är vinter med kyla och mörker så kan hemmagjort potatismos med brunsås fungera ypperst bra tillsammans med vakteln.

Relaterade drycker
Louis Latour Bourgogne Pinot Noir

Elegant pinot noir från Bourgogne

Nr: 71702, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Louis Latour Bourgogne Hautes-Côtes-de-Beaune

Nr: 2461580401, Rött vin ,

Läs mer
Tommasi Surani Atlas Organic

Nu i ny design Tommasi Naturae

Nr: 75292, Rött vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!