Recept Slow Cooker Karre

Recept Slow Cooker Karre

Vad gjorde vi innan Slow Cookern? Tänk att vara iväg en hel dag och sedan komma hem och bara slå sig till bords istället för att behöva påbörja något från scratch! Med en slow cooker tillagar man enkelt chiligrytor, pulled pork och bologneser – eller rättare sagt så tillagar cookern det åt oss medan vi gör något helt annat!

Men är det verkligen något nytt?

Nej, egentligen är slow cooker som koncept inte något nytt utan denna matlagningsmetod har funnits, i en mängd olika former, under lång tid. Tänk bara de kokgropar som täcktes med stenar och den nordafrikanska taginen! Eller de klassiska gjutjärnsgrytorna som också använts av oss i Sverige under lång tid. I USA har slowcookern använts sedan 1970-talet.

Gedigen mat

En slow cooker tillagar maten på låg temperatur varför rätten som sedan serveras är smakrik, näringsrik och rejäl. Köp hem bra råvaror och utrusta dig med skärbräda och kniv. Skär upp alla ingredienser, släng ned dem i grytan och låt den göra jobbet. Oavsett du är på väg till jobbet, ska ut på en heldag i svampskogen eller vill sova gott en hel natt står slow cookern redo att göra jobbet! Efter en god natts sömn har du en vällagad chiligryta att ta med till jobbet.

Recept slow cooker karré

Många tänker såklart köttgryta när de tänker på slow cooker. Det är så enkelt! Även ett billigare kött blir härligt mört med denna tillagningsmetod! Att tillaga karré i en slow cooker är perfekt och det finns såklart en mängd recept! Välj ut råvaror som passar väl ihop med karrén, lägg allt i grytan och njut en härlig köttgryta till kvällen. Karré gifter sig väl med äpple, morot, katrinplommon, honung… ja, endast fantasin sätter gränser. Karrén kan en del uppfatta som lite seg men med en slow cooker blir den härligt mör och faller i princip isär. Ett tips, som tar din slow cooker-rätt till en helt ny nivå, är att bryna köttet innan du lägger den i grytan. Då stannar köttsaften kvar i köttet och du får ut mer smak.

Men vill man nu inte äta kött varje dag i veckan så går det alldeles utmärkt att tillaga även grönsaker i slow cookern. Hacka ihop grönsaker du tycker om, slå på vätska och lägg på locket. Tänk på att inte tillsätta för mycket vätska då slow cookern tillagar maten på låg temperatur och därmed kokar vätskan inte bort såsom den gör vid stormkokning. Grönsaker som tillagas i en slow cooker håller spänsten alldeles utmärkt.

Tips

  • Hur frestande det än är ska man inte lyfta på locket till slow cookern. Precis som i bakning då du sänker ugnstemperaturen varje gång du öppnar luckan så sänker du temperaturen i grytan varje gång du gläntar på locket. I princip kan du lägga på 30 minuter tillagningstid för varje gång du tar av locket.
  • Slösa inte pengar på alltför fint kött. I slow cookern tillagas köttet så väl att även de enklaste bitarna blir möra och fina.
  • Bryn köttet innan du lägger det i grytan.
  • Spara in pengar genom att använda torkade kryddor. I annan matlagning rekommenderas att använda färska kryddor och örter men det behövs inte vid tillagning i slow cooker.
Relaterade drycker
Ramos Reserva 75cl

Nr: 613901, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak

Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
MYTH Red Blend

Nr: 5790501, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!