Restips: Frankrikes lustfyllda Languedoc

Pittoreska byar, spännande städer, långsträckta sandstränder, underbara viner, ostron och ratatouille. Glöm Rivieran – nu är det sydfranska Languedoc som gäller. Här ger vi en ”appetizer” på den välsmakande regionen.

Med fler än 300 soldagar per år är Languedoc- Roussillon ett paradis om man tycker om golf, bad och vatten- sporter. Languedoc är också en gastronomisk upplevelse där nästan alla råvaror kommer från närområdet. I stort sätt varenda by har en egen marknad och längs vägarna finns små stånd där de lokala bönderna frestar med grönsaker, olivolja, honung, persikor, meloner och körsbär. En liten bit upp i de timjandoftande bergen är landskapet vilt och vackert, och temperaturen är perfekt för druvodling.

MONTPELLIER – EN BRA START

Närheten till Medelhavet, den medeltida stadskärnan och ett vitalt uteliv har gjort regionhuvudstaden i Languedoc till ett nytt intressant resmål. Runt stadens historiska centrum ”Place de la Comedie” finns mycket att se.

Staden har hela 16 torg med mysiga uteserveringar och på sommaren är det ofta konserter, teater och minifestivaler på torgen. Är du road av växter är Jardin Des Plantes, Frankrikes äldsta botaniska trädgård ett måste och för den konstintresserade erbjuder staden ett av landets största museer med verk av Reynolds, Tenier och Monet.

SOL, SAND OCH BETTY BLUE

Blir du badsugen när du är i Montpellier är det bara en mil till kusten där långgrunda stränder breder ut sig. Områdets mest kända badort, Cap d’Agde är omtalad för att den varje år besöks av över 50 000 nudister. Stranden Maguelone några kilometer söder om Montpellier är ett bättre val om man föredrar badkläder. Förutom en fin strand ligger här en katedral från 1600-talet. Det går inte att köra bil till Maguelone, så antingen får du vandra eller cykla på den vindpinade landtungan eller ta det lokala tåget till stranden.

Söder om Maguelone ligger Gruissan-Plage, med flera stränder. Det var här de inledande scenerna i kultfilmen Betty Blue, från 1986, spelades in. Strandhuset, där huvudpersonerna Betty och Zorg bor i början av filmen finns inte kvar, men de finns många liknande hus på pålar vid vattnet.

OSTRON I BOUZIGUES

Knappt tre mil bort från Montpellier ligger den lilla byn Bouzigues. Här odlar man ostron i en stor lagun och det finns ett ostronmuseum. På serveringarna utmed stranden i Bouzigues kan man frossa på purfärska och prisvärda ostron. Fransmännen brukar skoja att man i Bouzigues får fem ostron till priset av ett i Paris, och det kan nog stämma. Gillar du inte ostron kan du istället njuta av ortens musslor, som också odlas här, eller unna dig en riktigt lyxig skaldjursplatå. Och oavsett vad du väljer kommer du bli erbjuden ett glas friskt vin från trakten.

FRANKRIKES ”NYA VÄRLDEN”

När det gäller vin var Languedoc länge synonymt med Vin de Table, enklare bordsviner. Nu har man lagt in en högre växel och satsar på kvalitet. Och det finns muskler – Languedoc utgör en tredjedel av Frankrikes vinareal, vilket gör området till en av världens största vinregioner. Vinmakare från Australien och andra delar av världen har sökt sig till regionen och bidragit till utvecklingen, vilket har lett till att Languedoc i dag betraktas som ett ”nya världen-område” i ”gamla världen”. Här odlas i stort sett alla franska druvor som trivs i ett varmt klimat. Rött vin dominerar, men på senare år har planteringen av gröna druvor ökat i takt med efterfrågan.

UN MOMENT LIKE THIS

Languedoc har de senaste åren uppmärksammats för sina fina ekologiska viner. Vingården Mas de Janiny, 25 km från Montpellier, var tidigt ute. Redan 1989 började man odla ekologiskt. Idag producerar gården vin under lantvinsappellationen Pays d´Oc. Ett brett utbud av druvor är karakteristiskt för vingården som bland annat stoltserar med torra och ljusa roséviner som ”Un moment like this” – ett vin som tack vare druvan grenache kryddighet passar till vinkokta musslor, gazpacho och sallad Nicoise. Vingården Mas de Janiny tar emot besök måndag till fredag, klockan 9–12 och 13–18. Bienvenue!

Resa dit

Ryanair flyger direkt till Beziers från Stockholm/Skavsta. Direktflyg till Montpellier går från Köpenhamn med Norwegian. Är du beredd att byta flyg så finns det mycket att välja på.  Du kan förstås också åka tåg hela vägen (Stockholm – Montpelliers tar cirka 26 timmar) eller flyga till Paris och ta tåget från Gare de Lyon till Montpellier (tar 3 timmar). Hyrbil är ett måste om du vill utforska Languedoc smidigt och bekvämt på kort tid. En bil i mellanstorlek kostar ca 700 kr/dag och 3 000 kr/vecka.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!