Rias Baixas Vin

Hört talas om Rias Baixas Vin och är nyfiken? Rias Baixas är en vinregion i Spanien som producerar utmärkta vita viner. Det är främst druvan Albarino som dominerar. Klimatet som råder i regionen gör att vinerna blir friska med smak av citrus. Druvorna skördas mestadels för hand och hanteras med stor aktsamhet tills de kommer fram till vineriet.

Rias Baixas är ett vindistrikt som ligger i Spanien ovanför Portugals gräns och anses vara ett av landets främsta vitvinsregioner. Vinregionen blev klassificerat 1988 och det finns ungefär 180 vinproducenter i regionen. Det är som oftast som Spanien associeras med röda viner från druvorna Rioja och Priorat, och även med det spanska bubblet Cava.

Det är inte många som tänker på att Spanien faktiskt gör riktigt bra vita viner och Rias Baixas är en av Spaniens främsta regionerna som producerar dem. I regionen är det druvan Albariño som de flesta vinerna görs på. Druvan Albariño odlas även i Portugal och där heter druvan Alvarinho eller Cainho branco. Vinerna som görs på druvan Albariño passar bra till stekt fisk och maträtter gjorda på ljust kött.

Klimatet ger vinerna deras karaktär

Rias Baixas ligger i nordvästra Galicien och det är ett område med många soltimmar. Det förekommer även mycket regn i jämförelse med andra regioner. Jordmånen påverkar också odlingen av druvor. I Rias Baixas består jordmånen av lera, grus, granit, silt och sand. Klimatet gör att druvorna får både mycket ljus och vatten men även lika delar värme och svalka. Vinrankorna växer ofta i ett Pergolasystem för att lövverket och druvor ska vara genomluftade på ett bra sätt och för att minska risken att rankorna ska angrips av svamp.

Rias Baixas Vin säljs endast på flaska

Klimatet i Rias Baixas ger viner som är fruktiga med en hel del citrontoner men även inslag av exotisk frukt. Vinerna har också en hög syra med relativt låg alkoholhalt. Det vita vinerna måste enligt lagen lagras i ekfat innan de får säljas på marknaden och vinet säljs endast på flaska.

Det produceras även röda och mousserande viner i Rias Baixas. Dessa viner görs främst på druvorna Caino Tinto, Espadeiro, Loureira Tinta och Souson. Vinerna av dessa druvor är lätta och friska med en alkoholhalt på 10 procent. Vinerna konsumeras främst av människor lokalt och har inte nått ut i världen i någon större utsträckning.

Druvorna skördas oftast för hand

Odlingarna som finns i Rias Baixas är indelade i fem subregioner omkring 100-300 m.ö.h. Vinrankorna växer längst med floddalar och terrasserade slutningar i en så kallas alluvisk jordmån som har inslag av lera, skiffer och granit. Enligt lagen är druvorna Caiña Tinta, Loureira Tinta, Souson, Mencia, Brancellao, Pedral, och Castanal tillåtna att odla i regionen.

De gröna druvorna som är tillåtna att odla är Albariño, Loureira blanca, Godello, Torrontes och Caiña Blanca. Det är tillåtet att skörda druvorna maskinellt men de allra flesta som producerar mer kvalitativa viner skördar druvorna för hand och lägger sedan dem i små lådor för att kunna behålla kvaliteten på dem ända fram till vinerierna där de hanteras och blir till vin.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!