Rimmad hälleflundra

Fantastiskt god rimmad hälleflundra

Sugen på rimmad hälleflundra? Hälleflundran är en plattfisk som förekommer utmed den norska kusten, Nordsjön, Öresund och Kattegatt men även i norra Atlanten.  Det här är en mycket god fisk och är givetvis därför en populär matfisk. Hälleflundra är väldigt enkel att tillaga och det finns en uppsjö av fantastiskt goda recept online att välja mellan.

Rimmad hälleflundra

Rimmad hälleflundra innebär att fisken är lättsaltad, vilket gör att fiskens filéer blir lite fastare i sin konsistens och mer välsmakande. Det är enkelt att rimma hälleflundran själv och det tar vanligtvis upp till en halvtimme att göra. Det finns olika recept men det här är ett snabbt och enkelt sätt att rimma en hälleflundra på:

Använd en liter vatten, en deciliter salt (gärna medelhavssalt) och för finare smak kan du lägga till en citronklyfta (skal och saft). Blanda ihop ingredienserna och rör om lagen till dess att allt salt lösts upp i vattnet. Det räcker med att låta fiskbitarna ligga i lagen ungefär 20 minuter.

Lyft ur och skölj försiktigt av fisken. Torka med hushållspapper och förvara sedan fisken i kylen. Kom ihåg att lämna fisken i rumstemperatur en stund före tillagningen så att den inte är för kall. Att rimma hälleflundran kommer att ge finare och fastare kött plus en god och jämn sälta.

Rimmad hälleflundra och vitvinssås

Det är mycket enkelt att tillaga rimmad hälleflundra. Smakerna finns redan i fisken så allt du behöver göra är att lägga till lite smör. Smörj en ugnsform att placera fisken i. Använd helst äkta smör som du kan hyvla med en vanlig osthyvel. Smörskivorna läggs på fiskbitarna eller filéerna.

Det går bra att använda olivolja istället för smör. Sätt formen i ugnen (runt 120 grader) och baka fisken, helst med termometer, tills den får en innertemperatur på 40 till 42 grader. När fisken är färdig och tagits ut ur ugnen ska den stå mellan fem till tio minuter före servering.

Se till att täcka hälleflundran med aluminiumfolie så att den kan fortsätta att tillagas under tiden. Hälleflundra är fantastiskt god med exempelvis kokt delikatesspotatis, grön sparris samt en härligt god vitvinssås.

Rimmad hälleflundra och rödvinssås

Vanligtvis brukar man servera fisk med vitt vin och/eller vitvinsås. Hälleflundra är dock en fisk som är mycket god med rött vin och rödvinssås. En perfekt tillagad lättrimmad hälleflundra med fint vitt kött är fantastisk god att äta tillsammans med en god rödvinssås. I Norge äter man gärna vit fisk med rött vin, något som vi svenskar definitivt bör prova på.

Det finns givetvis andra sätt att tillaga hälleflundra på och under sommaren kanske du hellre vill grilla. Fisken bör grillas snabbt på bägge sidor till dess att innertemperaturen är 50 grader. Låt den sedan vila tills den nått en temperatur på cirka 54 grader.

Handla MSC-märkt hälleflundra

Hälleflundran är en underbart god fisk men detta har tyvärr också bidragit till utfiskning. Därför är det mycket viktigt att köpa MSC-märkt hälleflundra och absolut aldrig trålad. Hälleflundra odlas exempelvis i Norge och när du köper en odlad fisk kan du kan äta den med gott samvete.

Rimmad hälleflundra

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!