
Rödvinsås med creme fraiche
Rödvinssås kan vara ett känsligt ämne och många har starka åsikter om hur en riktig rödvinssås ska göras. En klassisk rödvinssås innehåller inte creme fraiche och många skulle troligen inte anse att den här såsen får kallas för rödvinssås. Och skulle den serveras ute på restaurang, är det möjligt att vi håller med. Då förväntar sig gästerna troligen en mer klassisk rödvinssås om det är det som står på menyn. Men det fina med att laga mat i sitt eget hem är att det är fritt fram att experimentera och mixtra med klassiker hur mycket du vill.
Här får du recept på en riktigt god rödvinssås med creme fraiche. Den blir mycket tjockare och fylligare än en vanlig rödvinssås, utan att bli alldeles för gräddig. Den här varianten av rödvinssås är dessutom mycket enklare att göra. Tack vare creme fraichen får du perfekt konsistens utan att behöva reducera eller använda stärkelse.
Så gör du en enkel rödvinssås med creme fraiche
Ingredienser
- 1/2 gul lök
- 1 msk smör
- 1 tsk vetemjöl
- 1/2 dl rött vin
- 2 msk kalvfond
- 2 dl creme fraiche
- salt och peppar
Så här gör du
1. Finhacka löken och stek den i smöret på låg värme i en kastrull. Löken ska bli mjuk men inte få färg.
2. Pudra över vetemjöl och rör runt ordentligt.
3. Häll över vin, fond och creme fraiche. Låt puttra i cirka 10 minuter.
4. Smaka av med salt och peppar.
Som du ser är det här alltså en både snabb och enkel rödvinssås som du smidigt kan svänga ihop till vilken vardagsmiddag som helst. Vill du ha ett vegetariskt alternativ väljer du grönsaksfond istället för kalvfond. Du då tillsätta lite soja för att få en mustigare smak på såsen. Var dock försiktig med sojan så att såsen inte blir för salt.
Vad passar såsen till?
Den här såsen passar egentligen till det mesta, men allra bäst gör den sig ändå till en köttbit. Vi tycker att den här rödvinssåsen är ett mycket bra alternativ när du vill ha en hemmagjord sås tillagad från grunden, men inte har tid eller energi att stå framför spisen speciellt länge. Den går precis lika bra att äta varm som kall, och därför går det alldeles utmärkt att spara såsen till morgondagens rester.
Det är en mångsidig sås som ger en lite matigare konsistens utan att kännas för tung eller mättande som gräddsås lätt kan göra.
Välj ett bra rödvin
Det många missar när de ska göra rödvinssås är att smaken och kvaliteten på rödvinet också kommer att påverka smaken på såsen. Väljer du ett rödvin som du inte tycker är särskilt gott att dricka, kommer du med största sannolikhet även ha svårt att få såsen att bli så god som du vill.
Rödvinet är trots allt huvudingredienser i en rödvinssås och smaken på såsen kommer främst från vinet. Vi rekommenderar därför att du lägger ner lite extra omtanke på att välja vin till såsen. Välj ett vin som du också tycker är gott att dricka.