Roliga norrländska drinkar

Roliga norrländska drinkar

Vid val av drinkar finns det mycket att välja mellan. Alla drycker har sitt ursprung i geografiska områden, specifika producenter eller råvaror. Beroende på hur man väljer en dryck kommer det ge upphov till olika sortiment. Det kan vara intressant att testa detta för kategorin roliga norrländska drinkar.


Vilka egenskaper i en drink kan anses vara norrländska?

Norrland täcker ca 70 procent av Sveriges yta och kategorin för norrländska drinkar kan därför upplevas geografiskt ospecifik. Ett antal tillverkare är däremot baserade i Norrland. Främst handlar det om att inkludera lokala råvaror i drinkarna. Sverige förknippas ofta med förekomsten av bär och viltkött. Blåbär, lingon, tranbär, nypon, hjortron och äpple används ofta som smaksättning. De flesta drycker innehåller också olika smak- och doftnyanser beroende på hur de tillverkats. Ibland nämns begrepp som fruktigt, enbär, kåda och skog. Andra gånger lockar det fram associationer av viltkött eller svamp.


Hur dessa drycker kan användas

Det enklaste är att toppa mousserande vin med en alkoholfri dryck tillverkad av svenska frukter och bär. Det finns även ett stort antal smaksatta likörer som ger smak åt en drink. Ibland används även färska frukter och bär som får toppa en drink, pressas till juice eller mosas sönder. Fruktiga drycker blandas även med vin vid tillverkning av egen glögg. Dryck med inslag av frukt och bär fungerar fint vid tillagning av mat och desserter, medan andra används som måltidsdryck för att lyfta fram eller betona upplevelsen av det som äts, till exempel svamp, viltkött och fisk. De flesta drinkar står dock fint för sig själva.


Drink och norrländsk humor

Vissa drinkar är inte enbart till för att drickas, utan har uppdaterats med ett Norrlandsklingande namn. Ofta förekommer även kända drinkar som har fått en tvist för att påminna om Norrland. En av de vanligaste är drinken Vargtass och Vargtass Royal som båda innehåller lingondricka. Andra varianter är namn som Pajala Sunrise som saknar recept, eller Kaffekask à la Norrland som är en kaffedrink.


Roliga norrländska drinkar med en twist

Många drinkar kan ändras lite för att få en norrländsk touch. Dessutom finns alla de klassiker som redan uppfunnits och är väl beprövade.

Appletini

En martini som innehåller grön syrlig äppellikör.


Blåbärsmojito

Mojito i norrländsk tappning blandas med blåbär, mynta, sockerlag, lime, sodavatten och ljus rom. Färska blåbär mosas sönder och drinken toppas med hela bär.


Mora-Nisse Blåbärsputte

Detta är en shot som består av likör, blåbärssoppa och grädde. Vid försiktig hantering lägger sig ingredienserna fint i lager ovanpå varandra.


Godisdrink med smak av Zoo

En godisdrink med smak av Zoo-godis görs med tranbärsjuice, citronjuice, jordgubbslikör, ginger ale, ljus rom och likör.


Klassiska drinkar som innehåller tranbär

Back to Back, Cape Cod, Cosmopolitan, Cranberry 43, Cranberry Jack, Frenchy, Scarlet O’Hara, Sea Breeze och Bay Breeze, Sex on the Beach, Vampire’s Delight och Vampire’s Dream, samt Woo Woo.


Drinkar med hjortron eller nypon

  • Cloudberry Sour innehåller hjortronlikör.
  • En nyponshot kan göras med likör, nyponsoppa och grädde.


Vanligt med äpple

Äpple är nog en av de vanligare smaksättningarna för både vin och drinkar. Hot Apple Pie och Hot Apple Xanté är dessutom en dessert i sig själva. Apple Double Sour har en fantastisk grön färg.

För fler roliga norrländska drinkar går det bra att vara kreativ och testa sig fram. Många klassiska kombinationer går att göra med ny smaksättning. Använd gärna kryddor för att smaksätta själv.

Relaterade drycker
Tom of Finland

Organic vodka

Nr: 80432, Sprit ,

Läs mer
Kyrö Gin

Vinnare av 2015 års Gin & Tonic på IWSC 2015!

Nr: 8775602, Sprit ,

Läs mer
Barceló Gran Añejo

Känd sedan länge, ny hos oss! Finns i två storlekar, 35 cl och 70 cl.

Nr: 57801, Sprit ,

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!