Rom för finsmakaren
Sedan 90 år tillbaka har familjen Barceló tillverkat mörk rom med målet att lyfta in den ädla drycken i finrummen. Än i dag sker all tillverkning, från planta till paketering, i Dominikanska republiken.
Familjeföretaget Barceló får ständigt nya bevis på att deras rom har lyckats skapa en palett som tycks falla finsmakarna på läppen. Kanske är deras rom rentav den allra bästa? Åtminstone är den i världens toppskikt, om man ska gå efter smakdomen som nyligen gavs av organisationen Beverage Tasting Institute i Chicago. Barceló blev då världens första rom att nå 97 av maximalt 100 poäng. Man brukar säga att 95 poäng annars är en ikonisk drömgräns. Men så har också Barceló finkalibrerat sig fram till sin egen eleganta smakvärld ända sedan slutet av 1920-talet.
Det var då som grundaren Julián Barceló lämnade Spanien och depressionen i Europa för att söka lyckan i soliga Karibien – och för att förverkliga sin dröm: att skapa världens bästa rom. Julián hann knappt äntra hamnen i huvudstaden Santo Domingo innan han började tillverka rom och så var varumärket Barceló skapat. Under flera år skulle han sedan åka runt ön – först i jakten på att hitta de bästa lokala blandningarna och sedan för att övertyga sina nya landsmän och västindiska vänner om företagets förträfliga romsorter.
Drygt 20 år senare lanserades varumärket Barceló med sina två produkter, Barceló Blanco och Dorado, vit- respektive guldrom. Vad som redan från starten var unikt med Juliáns smaksäkra dryck, och som på samma gång gav rommen både sin mjukhet och rondör, var att den som enda dominikanska rom tillverkades enbart av juicen från sockerrör. Det gör den än i dag, medan många konkurrenter istället ännu använder melass, en sorts sirap som utvinns av sockerrören.
Produktionen tuffade på runt ön till 1974, när Don Julián lät sitt barnbarn Miguel ta över ansvaret för företaget, vilket manifesterades med lanseringen av Barceló Gran Añejo: en lagrad, gyllengul rom med fatkaraktär som sedan länge är en storsäljare på Systembolaget. I och med tredje generationen Barceló föddes också ett decennium senare den premium-rom som fortfarande trängs på prispallen som den mest hyllade dominikanska romsorten: den eleganta och på amerikanska ekfat långlagrade Barceló Imperial.
Sedan tidigt 2000-tal har familjeföretaget slagits samman med ett konsortium av spanska vinoch spritproducenter. På så sätt har man lyckats söka sig bortom den dominikanska horisonten för att i dag nå ut till mängder med marknader med sina i dag åtta olika romprodukter i portföljen; i Sverige finns två av dessa: Barceló Gran Añejo och Barceló Imperial. Och även om Barceló i dag säljer till 50 länder och är den fjärde största exportören av rom i världen, finns fortfarande familjebanden kvar i form av ätttlingar till Julián i företagets styrelse.
– Steget att hitta en internationell partner var viktigt. Det tog faktiskt inte lång tid för företagets filosofi och arv att lyckas möta de mest krävande smakpaletterna runt världen, förklarar företagets marknadschef Vinicio Subero.
Känslan som en gång drev Julián att hela tiden bli bättre verkar också fungera i dagens multi-kulturella miljö. Från Barcelós huvudkontor i Santo Domingo menar Vinicio Subero att den långa historien skapar tung trovärdighet, vilket gör att det nu är dags att skapa nya smaker som passar nästa generation.
Ambitionen är högt satt: att bli den största exportören av mörk rom i världen. I dag hittas Barceló på 70 marknader jorden runt. En viktig och självklar del för Barceló är medvetenheten om hur produkterna påverkar både miljö och människor.
Barceló är den första romtillverkaren som skapat helt klimatneutral rom genom hela processen från sockerrör till den färdiga rommen. Bland annat drivs destilleriet av solceller och det överblivna organiska materialet från sockerrören används till biomassa eller återanvänds på sockerrörsfälten för att ge näring till jorden. All värme som alstras i ugnen då sockerrören bränns genererar energi som används till anläggningen.
Företaget driver även olika lokala klimatprojekt på Dominikanska republiken, som till exempel i form av vindkraftverk och markanvändning vid jordbruk.
– Ett viktigt led för oss är att ta ansvar för hela processen, från planteringen av sockerrör till buteljering och kommersialisering, säger Vinicio Subero.
Än i dag sker all tillverkning, från planta till paketering, i och kring orten San Pedro de Macorís några mil öster om huvudstaden. Den lokala förankringen är viktig för företaget.
– Vi tar vårt engagemang på största allvar, både vad gäller miljön och människorna runt omkring oss. Vi bestämde oss för att bygga en ny destillationsfabrik mitt bland sockerrörsfälten, inspirerade av idén att stärka ekonomin i en del av landet som var mer bortglömd tidigare. Efter att ha investerat över 40 miljo ner dollar har vi i dag drygt 700 anställda och indirekt skapar vi även ytterligare runt 1 500 arbetstillfällen.
