En deciliter rödvin i kalorier

Vinets hälsoeffekter har länge varit kända, även om de i perioder varit ifrågasatta. För mycket av det goda är aldrig bra, men i måttlig mängd pekar det mesta på att vin har många fördelar. Speciellt gäller detta rött vin.

Hur mycket är lagom?

Hur mycket alkohol kroppen klarar av per dag beror på flera saker. Men både ditt kön och din vikt är två viktiga faktorer. Internationellt brukar man prata om enheter när man mäter alkoholkonsumtion, och man kan säga att en starköl eller ett glas vin motsvarar ungefär en enhet. En kvinna med genomsnittlig kroppsvikt bör inte dricka mer än två enheter per dag, medan en man klarar upp till fyra enheter.

För tydlighetens skull tänker vi oss här en person som är genomsnittet av dessa två personer som beskrivits, och vi landar då i en person som kan dricka tre enheter.

Hur många enheter motsvarar en deciliter vin?

En deciliter vin av normal styrka, kring 12 -13 %, motsvarar drygt en halv enhet med internationella mått. I Sverige skulle man nuförtiden säga att det är nästan ett helt standardglas, vilket är vår motsvarighet till enheter.

En deciliter rött vin

Tillbaka till huvudfrågan. En deciliter rött vin, som alltså är mellan ett halvt och ett helt glas vin, innehåller en ganska liten mängd alkohol. Oavsett om du är man eller kvinna, och oavsett hur mycket du väger kan du dricka den här mängden utan risker relaterade till alkoholintag. Men vad får du egentligen i dig?

En deciliter rött vin innehåller cirka 90 kcal, vilket kan jämföras med ett glas starköl som innehåller cirka 155 kcal. Ett glas rött är visserligen mindre i volym jämfört med en stor stark, men innehåller mer alkohol per volymenhet.

Det är dock inte volymens förhållande till alkoholprocenten per volymenhet som är förvirrande. Det är också svårt att jämföra innehållet på alkoholhaltiga drycker när det gäller näring och nyttighet. Men rött vin kan ändå sägas vara den minst skadliga, eller minst ofarliga, alkoholhaltiga drycken.

Till exempel innehåller rött vin ganska mycket antioxidanter. Det är med andra ord en viktig källa till de kemiska föreningar som är viktiga för kroppen för att kunna bekämpa infektioner. Exempel på antioxidanter är till exempel olika C-vitaminer.

Man kan också räkna med en rätt moderat dos av alkohol. Till exempel innehåller en deciliter rött vin lika mycket alkohol som två jästa apelsiner. Av en tillfällighet innehåller samma mängd vin och antal apelsiner exakt densamma mängd lika mycket glädje och njutning. Detta av en ren tillfällighet så klart.

Annat innehåll i rött vin

Förutom runt 90 kcal och en rejäl dos antioxidanter innehåller en deciliter rött vin också mineraler. Till exempel är både innehållet av kalcium och magnesium ganska bra för en deciliter rött vin.

Men framför allt ska man fokusera på innehållet av antioxidanter om man är intresserad av att dricka en deciliter rött vin. Det är nämligen lika mycket C-vitamin i ett glas rött vin som i en kopp te. Det är med andra ord värt det.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!