Rulltårta med vit chokladfyllning

Rulltårta med vit chokladfyllning

Rulltårta är en bakelse som man fyller med olika fyllningar. Man bakar ut en rätt smal kaka som man sedan smetar på valfri fyllning och därefter rullar man ihop den, därav namnet. De vanligaste fyllningarna brukar vara smörkräm och/eller sylt, men rulltårtan har utvecklats med åren och har idag väldigt många olika fyllningar. Kaksmeten kan också göras på många olika sätt.


Kombinationer med vita chokladfyllningar

En annan populär fyllning i rulltårta är vit chokladfyllning. Det finns bland annat rulltårtor med vit chokladfyllning och bär, bärkompott med vit choklad, vit chokladmousse och mycket mer. I samtliga rulltårtor är huvudingrediensen vit choklad. Det är dock vanligt att kombinera vit choklad med andra ingredienser, som till exempel bär.


Rulltårtan

Förutom fyllningarna kan man också göra kakan i olika varianter. Smeten kan göras som en vanlig sockerkakssmet, men också innehålla exempelvis kakao eller vanilj. Den klassiska rulltårtan görs oftast på vaniljsocker och är vit. Förutom kakao och vanilj kan man krossa bär och hälla i smeten. En variant är jordgubbsrulltårta med vit chokladfyllning. En annan variant är att ha kakao i smeten och göra en rulltårta med kakao och vit choklad. Oftast rullar man tårtan i socker, men annars kan man även spritsa på exempelvis choklad på den.


Fyllningar med bär

Vit choklad kan bli ganska mastigt och sött. Att blanda med syrliga bär är därför en fördel. Kombinationen med vit choklad och bär passar jättebra och förutom smakerna ger det också en annan textur på kakan. Att blanda syrligt och sött är en vanlig smakkombination som ofta görs i bakelser. Som ovan nämnts behöver man nödvändigtvis inte bara blanda bär i fyllningen utan man kan med stor fördel ha bären i själva kaksmeten. Det man dock bör tänka på är att smeten kan bli väldigt lös eftersom bären ofta innehåller mycket vätska. Det är därför bra att fylla ut kaksmeten med mer potatismjöl, som ofta används i rulltårta.


Rulltårta med vit chokladmousse

För att få fyllningen extra fluffig kan man använda vit chokladmousse. Det blir samma goda smak av den vita chokladen men däremot får kakan en annan textur. Fyllningen upplevs lättare och fylligare när man istället gör den med chokladmousse. Det kan också göra att kakan inte blir lika mastig och mättande. För att göra chokladmousse vispas smeten upp så att den blir fluffig och slät. När man vispar en mousse bör man tänka på att den kan skära sig och det kan leda till klumpar, vilket kan förstöra moussen. Det är därför bra att vara varsam när man vispar chokladmoussen.


Klassiskt bakverk

Rulltårtan är ett kärt och klassiskt bakverk som kan innehålla många ingredienser. Den är lätt att göra och en god dessert att bjuda på. I och med att det går att variera så mycket i smakerna passar detta bakverk de flesta. Det är också en enklare variant på en tårta och kan med fördel serveras på kalaset eller på en finare middag. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra med en rulltårta.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!