Så väljer du vin till desserter och söta smaker!

Vill du bli bättre på att välja vin till desserter och sötsaker? Malin Rhodin, en av Grapevines sommelierer, tipsar om vilka viner som passar till chokladefterrätter, fruktpajer, respektive till ostbrickan.

Hur ska man tänka när man väljer vin till desserten?

– Till efterrätter bör man välja ett dessertvin med högre restsötma. Enkelt uttryckt kan man säga att ett dessertvin är ett ädelrötat, semitorkat eller sent skördat vin som ofta är alkoholstarkt och smakrikt, säger Malin Rhodin.Det finns en grundregel och det är att vinet alltid bör vara något sötare än desserten. I annat fall kan vinet uppfattas som för syrligt eller för bittert. Sedan finns det några tips att luta sig emot och som kan hjälpa till vid valet av vin. Det handlar om färg, syra och fyllighet. Ju mörkare desserten är, desto mörkare kan vinet vara. Till choklad och mörka bär bör man med andra ord servera ett rött dessertvin. 

Viner med hög syra passar till desserter med syra, som rätter som innehåller frukt och bär. När det gäller fylligheten bör man välja ett fylligt vin till kraftigare desserter med tyngd som choklad, mandel och russin, och ett lättare dessertvin eller ett sött vin med bubblor till sorbet eller glass. Fylligheten i vinet påverkas av sockerhalten, druvan, tillverkningsmetoden och lagringen.

Vilka fällor riskerar man att falla i?

– Det vanligaste misstaget vid valet av vin till efterrätten är man bryter mot grundregeln – alltså att vinet ska vara sötare än desserten. Dessutom tenderar många att servera vinerna för varma. Dessertviner får gärna serveras något kallare, en recioto bör exempelvis hålla runt 14 grader vid servering.  

En del undviker dessertviner för att de tycker att det är för mycket socker, är den rädslan befogad?

– Jag tycker att det är bra att sockerinnehållet diskuteras och att allt fler vinproducenter är tydliga med sockerhalten i vinet. Det underlättar för oss konsumenter när vi ska kombinera mat och vin. Sedan är det individuellt hur mycket socker man tycker det är ok att få i sig. Dessertviner innehåller ofta lika mycket socker som en söt läsk. Att dricka 33 centiliter läsk är ganska vanligt, men vi dricker knappast 33 centiliter dessertvin vid samma tillfälle. 

Har du tips på några oväntade och roliga kombinationer med dessertvin?

– Jag har provat recioto med salta lakritsfiskar och det var en upplevelse. Ett annat tips är att skippa glöggen i advent och istället servera recioto till pepparkakor och grönmögelost. 

Recioto – öronvinet

Recioto är den första typ av vin som tillverkades i Valpolicella i norra Italien. Redan romarna tillverkade vinet genom att torka druvor i flera månader. Druvorna förlorade ungefär hälften av sin ursprungliga vikt och vid pressning fick man en kraftig, söt och koncentrerad must. Dagens recioto är samtidigt både söt och lite rödvinsstram och därmed olikt allt annat vin. Namnet kommer från det lokala dialektordet för ”orecchio” vilket betyder öra på italienska. Förklaringen är att man till reciotovinet tog de druvor som hade mest solkontakt och var mest mogna vi skörd, och dessa druvor sitter i vinklasens öra. 

1. Till choklad, nötter och mörka bär

Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella är ett sött och kryddigt vin med inslag av fat, mogna körsbär, torkade äpplen, choklad och fikon. Vinet passar perfekt till desserter baserade på mörk choklad, nötter, fikon, russin och övrig torkad frukt samt mörka bär. Prova till exempel till chokladterrin på mandelbotten, kladdkaka med bär eller en salt choklad- och kolapaj.

2. Till frukt- och bärpajer

Tommasi Monte Croce Passito Bianco är ett sött och fylligt vin med inslag av torkad frukt, honung, vanilj, aprikos med en balanserad syra. Vinet passar utmärkt till desserter med sötma och syra, som fruktpajer och färska bär. Prova till cheesecake med hallon, rabarberpaj med vaniljkräm eller en klassisk äppelpaj.

3. Till mandelskorpor

Ibland vill man inte servera en tung dessert utan bara något lätt. Italienska mandelskorpor, biscotti, matchas perfekt av Tommasi Monte Croce Passito Bianco. Varsågod och doppa!

4. Till ostbrickan

Du kan hitta riktigt härliga kombinationer, till ostbrickan, både med Tommasi Monte Croce Passito Bianco och med Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella. Det vita vinet passar utmärkt till vitmögelostar och päronmarmelad medan det röda gifter sig med smakrika grönmögelostar, hårdostar och fikonmarmelad. Servera gärna båda vinerna till en blandad ostbricka och smaka er fram. Även ett portvin, som Duorum Vinha de Castelo 

Melhor Vintage Port, passar 

perfekt till smakrika hårdostar, som italiensk pecorino.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!