Sabayonne på brynt smör

Smakrik sabayonne på brynt smör

Lär dig laga sabayonne på brynt smör! En sabayonne har sitt ursprung i Italien och är en enkel men mycket delikat sås som går att laga både som salt och söt variant. Den söta varianten kan vispas som en fluffig söt kräm och ätas som den är eller användas till topping på efterrätter. Vill man ha en riktigt god sabayonne som passar till maträtter och som istället är salt är en sabayonne med brynt smör fantastiskt gott till olika fiskar, skaldjur eller till exempel kött som oxfilé.

Sabayonne med brynt smör till fisk och skaldjursrätter

När man ska äta fisk eller skaldjur passar en sabayonnesås med brynt smör riktigt bra! Grunden till en god sabayonne med brynt smör är enkel och ett grundrecept kan variera. Ett gott grundrecept kan bestå av 300 gram brynt smör, 4 äggulor,2 hela ägg, 80 gram Rosévin och färskpressad citron. Denna typ av sabayonne är väldigt god och att ha till hummer eller olika fiskar.

Vinet i såsen går givetvis att utesluta men fungerar bra som smakförhöjare tillsammans med hummer och till exempel bakad rotselleri. Hemligheten med en god sabayonne som till exempel denna variant, är att man värmer det brynta smöret och vinet i separata kastruller och smöret samt vinet ska ha en temperatur på 60 grader. Det man sedan gör är att man vispar äggulor och hela ägg i en bunke medan man slår i vinet.

Det sista man gör är att fortsätter mixa och sist slår i det brynta smöret i blandningen med en försiktig och långsam stråle. Denna fantastiskt goda sabayonne med brynt smör går att variera och även laga utan vinet, men vinet framhäver smaken och särskilt till fiskrätter eller just en delikat hummer. Sabayonne med brynt smör är också mycket gott tillsammans med halstrade pilgrimsmusslor eller till havskräftor.

Andra passade rätter för en sabayonne med brynt smör

En sabayonne med brynt smör behöver inte bara passa till fisk- och skaldjursrätter utan kan även användas till kött. Något som kan vara värt att pröva på är att göra en sabayonne till färsk renfilé. Till färsk och mör renfilé kan man göra en lite lyxigare variant av denna utsökta sås.

Då ska man ta 600 gram shiitakesvamp eller annan svamp, halvera och ansa svampen och steka i 2 matskedar smör tills den är krispig och fin. Sedan blandar man 5 äggulor ihop med 1 deciliter vitt vin och vispar i ett vattenbad tills blandningen tjocknar. Nästa steg är att vispa 1 deciliter vispgrädde tills att grädden är skummig och ska sedan hällas i blandningen av ägg och vin. Sista steget är att smälta 75 gram smör så det blir lite brunaktigt och låta svalna. Smöret ska man sedan långsamt strila ner i den resterande blandningen medan man åter vispar.

För en riktigt god och exklusiv smaksättning har man i 1 tesked tryffelolja ihop med cirka 1 tesked salt och lite nymald svartpeppar. Sabayonne med brynt smör är också väldigt gott att ha till annat kött som till exempel en fin oxfilé.

Smaksättningar och variationer

När det kommer till smaksättningar för en sabayonne med brynt smör, kan man variera väldigt mycket och några bra grunder av smaker är pepparrot, scharlottenlök, eller anjovisextrakt om man ska ha såsen till olika typer av kötträtter. Alla former av sabayonne till fisk och skaldjur blir alltid väldigt goda om man smaksätter med hummerfond och citron, eller med dill om man ska äta färska räkor.

Sabayonne på brynt smör

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!