saffranskladdkaka vegan

Baka vegansk saffranskladdkaka!

Vegansk saffranskladdkaka är ett enkelt och gott bakverk som de flesta uppskattar. Det passar perfekt för dig som11 är vegan, vill ha en vegansk middagsbjudning eller bara vill ha något gott till efterrätt för att lyxa till det lite.

Hur bakar man en vegansk saffranskladdkaka?

För att baka en vegansk saffranskladdkaka behöver du 125 gram mjölkfritt margarin, 2 paket saffran (1 gram), 3 deciliter strösocker, 3 deciliter vetemjöl, 2 teskedar vaniljsocker, en halv tesked salt och 1 deciliter växtbaserad matlagningsgrädde. Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält margarinet tillsammans med saffran i en kastrull på låg värme. Se till att margarinet inte börjar koka, eftersom smeten då lätt kan skära sig.

Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en jämn klumpfri smet. För detta kan en visp eller slickepott med fördel användas. Klä en springform, med en diameter på 20 cm, med bakplåtspapper och häll i smeten. Baka kakan mitt i ugnen i 25 till 30 minuter. När den är fast i kanterna men inte i mitten är den färdig. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna.

Kakan passar bra att servera tillsammans med vispad vegansk grädde, vaniljglass och färska bär såsom hallon eller lingon. Kakan fungerar fint att frysa, om du inte äter upp hela på en gång. Om du vill göra kakan glutenfri kan du använda glutenfri mjölmix istället för vetemjöl.

Saffran

Saffran är den dyraste av alla kryddor som finns, men används bara i små mängder för att sätta tydlig smak och en karaktäristisk gul färg på bakverk och maträtter. Kryddan används bland annat i lussekatter, kakor, grytor, såser och soppor. Ett normalt kilopris är cirka 70000 kronor.

Saffran utvinns ur pistillmärken från krokusblommor, och det krävs mellan 100000 och 150000 blommor för att framställa ett kilogram torkad saffran. Krokus är en lila blomma som är cirka en och en halv decimeter hög. Nästan all saffran i världen, 95%, produceras i Iran och är därmed importerad. Blomman plockas och saffranet utvinns för hand.

Den odlas också i Marocko, Spanien, Grekland och Indien. Total produceras i hela världen cirka 300 ton saffran varje år. Saffran har länge använts som medicinalväxt, och redan på Carl von Linnés tid visste man att ”saffran muntrade sinnet”. Modern forskning visar att saffran ej enbart höjer sinnesstämningen utan också har potential att minska depressionssymptom. Vidare så skyddar det hjärncellerna. Samtidigt är saffran bra mot hosta, mag- och menstruationsproblem samt hjälper potentiellt mot sömnbesvär.

Saffran används inte bara i mat, utan även i exempelvis i läkemedel och smink. Ren saffran kan man köpa i små påsar, oftast innehållande bara ett halvt gram, i matbutiker och på apotek. Kryddan bör förvaras torrt och svalt innan användning. När man väl vill använda saffranet kan man tillsätta det direkt till maten, om det är pulvriserat, men vanligt är att man värmer det i någon vätska först för att öka smaken.

Saffran kombineras ofta med kryddor såsom nejlika, vanilj, lakrits, kanel eller ingefära. På senare tid har det blivit vanligt att butiker säljer lussekatter där en del av saffranet ersätts av gurkmeja, vilket ger samma utseende men ingen smak, för att spara pengar.

saffranskladdkaka vegan

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!