
Saffransrisotto med torsk
Tänker du att saffran är en krydda som enbart hör december till? Då är det dax att tänka om! Har du inga kvarglömda små påsar med saffran i skåpet efter julens bortglömda julbak, kan det vara bra att veta att saffran finns liksom alla andra kryddor, att köpa året om.
En gudomlig rätt att laga på denna krydda är saffransrisotto med torsk.
Om vilket ris som är bäst lämpat till en risotto, avorio eller carnaroli, tvista de lärde.
Vi på Grapevine tycker dock att det är en jämn match mellan de båda. Avorio ger oftast en lite krämigare ”ihopkokt” risotto, medan carnaroli tenderar ge en risotto med lite mer tuggmotstånd.
Torsken kan du välja att servera stekt, rimmad eller varför inte som här – panerad?
Saffransrisotto med torsk kan lätt kvala in som festligt alternativ till lördagsmiddag. Prova själv får du se!
Givetvis har Grapevines sommelierer även valt ut tips på viner som gör sig utmärkt till. Smaklig spis!
Välj rätt vin till saffransrisotto med torsk
Till saffransrisotto med torsk passar det bra med ett torrt eller halvtorrt lite fruktiga vin med liten syra. Den krämiga konsistens och kryddiga smaken av saffran klarar ett vitt vin med lite större kropp än till emempel en traditionell fiskrätt. Nedan har våra sommelierer valt ut tre olika viner i varierande prisklass som gör sig fint till!
Faktaruta
Saffransrisotto med torsk
4 portioner
Risotto
2 finhackad shalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl mild olivolja
4 dl ris, avorio eller carnaroli
2 dl vitt vin, med fördel samma vin som du ska servera till rätten
1 l kycklingbuljong
1 paket saffran
30 g smör
Om du vill: 10 gröna sparrisar
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Panerad torsk
4 bitar torskfilé
Ströbröd
Salt och peppar
Gör så här
1 Den panerade torsken tar ganska kort tid att tillaga. Men du kan förbereda med att salta och peppra filéerna och vända dem i ströbröd. Påbörja stekningen av torskfiléerna när risotton nästan är klar.
2 Stek den hackade löken och vitlöken i olivolja försiktigt, den ska inte få färg.
Tillsätt riset och rosta det lätt tillsammans med löken och olivoljan.
3 Tillsätt vinet och låt koka in i riset, rör om försiktigt och regelbundet så att riset inte blir bränt. Tillsätt lite i taget, cirka 2 deciliter åt gången av den ljumna buljongen. Rör om tills buljongen absorberats innan du sedan tillsätter mer efterhand.
4 Nu är det dags att steka den panerade torsken! Hetta upp en stekpanna, smält smör och stek torskfiléerna cirka 3-5 minuter på varje sida, beroende på tjocklek.
5 Blanda saffran med 1/2 dl buljong och tillsätt blandningen till risotton när det är ca 10 minuter kvar. Bra att veta är att risottons tillagningstid ska vara cirka 20 minuter. Kokar du den för länge blir den lätt för grötig. Riset ska vara al dente så var försiktig att inte koka den för länge. När risotton är så gott som klar och cirka 2-3 minuter av tillagningstiden kvarstår kan du- om du vill – tillsätta grön färsk sparris som du skär i ungefär en centimeter långa bitar. Koka sparris och risotto tillsammans de återstående minutrarna.
6 Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt parmesan och smör. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Lägg upp på tallrikar och servera ihop med den panerade torsken. Garnera med riven parmesan och citron skiva.
Relaterade drycker

Ramos Elegant White
Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos
Nr: 79034, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Tommasi Adorato Appassionato
Torrt och fruktigt vitt vin till skaldjur
Nr: 2147, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Louis Latour Bourgogne Chardonnay
En frisk chardonnay från Bourgogne!
Nr: 7133901, Vitt vin , Friskt & Fruktigt