Sås till entrecote och hasselbackspotatis

Sås till entrecote och hasselbackspotatis

Hitta rätt sås till entrecote och hasselbackspotatis! Om du vill lyxa till det med en riktigt god middag, till exempel entrecote och hasselbackspotatis, kan det passa bra med en riktigt god sås till. Att tillaga en god sås behöver inte vara svårt. Det finns många goda såser du kan göra själv som passar bra till entrecote och hasselbackspotatis.

Entrecote

Entrecote är en styckningsdetalj, det vill säga en del av ett djur. Entrecoten är en del som sitter långt fram på ryggen på en tjur eller ko. Det är den styckningsdetalj som sägs ha mest smak och karaktär. Den har cirka 10% fett insprängt och är väldigt mör.

Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis är ett speciellt och väldigt lyxigt och gott sätt att tillaga potatis. För att tillaga hasselbackspotatis skär man skåror tätt intill varann i potatisen, nästan hela vägen igenom potatisen. Man lämnar cirka en halv centimeter längst ner.

Detta kan göras exempelvis genom att lägga en skärbräda intill potatisen så att man inte råkar skära igenom med kniven. Sedan lägger man dem på en plåt med bakplåtspapper, med skårorna uppåt, och penslar på smält smör samt strör på ströbröd och salt. Sedan ska de bakas mitt i ugnen, på 225 grader, i 45 minuter eller tills de fått lite stekyta på ytan.

Rödvinssås

En sås som passar väldigt bra till entrecote och hasselbackspotatis, och ofta serveras till detta på restauranger och middagsbjudningar, är rödvinssås. Denna kan dock göras även hemma. För att göra såsen behöver du saften från köttet, en och en halv deciliter rött vin, en deciliter köttbuljong, en matsked vetemjöl och en rödlök.

Börja med att hacka rödlöken fint och stek i köttsaften i samma panna som köttet stektes i. Hetta upp stekpannan ännu mer och tillsätt rött vin och buljongen. Låt såsen sjuda i några minuter. Tillsätt sedan vetemjölet, blanda väl och låt detta sjuda i ytterligare några minuter. Såsen görs med fördel precis innan servering.

Svampsås

Ännu en sås som är god att ha till entrecote och hasselbackspotatis är svampsås, som enkelt tillagas på champinjoner och kantareller. Antingen färska svampar eller svamp på burk kan användas. Till såsen behöver du en lite gul lök eller tre schalottenlökar, tjugofem gram smör att steka i, 200 gram champinjoner, 200 gram kantareller, en matsked kalvfond, tre deciliter vispgrädde, två matskedar vitt vin, två matskedar vetemjöl samt salt och peppar efter smak.

Börja med att hacka löken fint och steka den i smöret på medelvärme så att den blir blank och fin. Borsta sedan och skär svampen i mindre bitar. Om du använder svamp på burk häller du av vätskan först. Lägg svampen i kastrullen och låt den koka med i tio till femton minuter, tills det mesta av vätskan har kokat bort.

Häll i grädde, vin och kalvfond. Gör en redning av vetemjölet och lite vatten, cirka två matskedar vatten, och rör långsamt ner denna i såsen under vispning. Låt såsen sjuda i några minuter under omrörning, tills den tjocknat till lagom konsistens. Smaksätt till sist med salt och peppar och servera såsen varm.

Sås till entrecote och hasselbackspotatis

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!