sillrätter till midsommar

Två sillrätter till midsommar – klassiker i ny tappning

Prova nya sillrätter till midsommar! I Sverige finns det några rätter som återkommer vid så gott som varje högtid. Och inte för att köttbullar, prinskorvar och ägghalvor med majonnäs inte skulle vara gott, för det kan de absolut vara – men det kan vara trevligt att få lite variation på maten då vi annars äter samma rätter så ofta.

Hur lyckas du då att få maten att kännas ”midsomrig”, ”julig” eller ”påskig”, samtidigt som den ger variation? Jo, du tar en befintlig rätt som traditionellt brukar ätas vid högtiden, och gör en twist på den – du förändrar tillräckligt mycket för att det kännas nytt, samtidigt som du behåller lite av igenkänningsfaktorn från den ursprungliga rätten. Här hittar du två goda rätter att prova på till midsommar som involverar sill, när du vill prova något annat än bara just sill och potatis. Om du även vill äta något varmt rekommenderas det att använda sillrätterna i mindre mängd som förrätt.

Sillrätter till midsommar: Silltacos

Innan du läser vidare här är det bäst om du försöker att tränga bort alla de associationer du kanske redan har med dig från tacos och texmex. Detta är nämligen en kall rätt, med annan fyllning än den vi är vana vid från tacomiddagarna med familjen – och förutom själva tacoskalen så är den inte alltför lik vanliga tacos. De ingredienser du behöver för att göra silltacos är:

  • Hårda tacoskal, alternativt tacotubs
  • Inlagd sill, gärna i chiliaoili
  • Gräddfil, alternativt crème fraiche
  • Rödlök
  • Gurka
  • Sallat
  • Rostad lök
  • Riven ost

Fyll tacoskalen med sallat, gräddfil, riven ost, små bitar sill, strimlad eller hackad rödlök och gurka, och lägg lite rostad lök längst uppe. Detta är en enkel och fräsch kallrätt som sticker ut visuellt och som är riktigt trevligt svalkande i sommarvärmen – och som med sin användning av sill och gräddfil har den rätta midsommarkänslan. För de som vill kan även hackade rädisor läggas på. Räkna med 1-2 tacos per person – och förbered gärna maten bara en kort tid innan den ska ätas, så att tacoskalen och den rostade löken håller sig spröda. Lägger du in dem i kylen under natten eller förmiddagen så lär de bli lite för mjuka för att du ska få till den goda kontrasten mellan sprött bröd och krämig gräddfil.

Sillrätter till midsommar: Sill- och potatiswrap

Detta är också en rätt som är väldigt enkel att göra, och som är riktigt god och mysig. De ingredienser du behöver till en sill- och potatiswrap är följande:

  • Mjuka tunnbröd eller tortillas som går att rulla
  • Inlagd sill
  • Gräddfil
  • Rödlök
  • Potatis, gärna nypotatis
  • Riven ost
  • Pepparrotsvisp

Koka potatis, och kyl sedan ned den. Lägg cirka 1-2 potatisar beroende på deras storlek i varje tunnbröd, mosa dem grovt, och krydda lätt med salt och peppar. Lägg sedan i gräddfil, riven rödlök, sill skuren i små bitar, riven ost och pepparrotsvisp, och rulla ihop tunnbrödet. För dig som gillar plockmat och mingel, eller helt enkelt föredrar mindre bitar, kan du även skära upp wrapen som en rulltårta och sätta tandpetare i bitarna. Pepparrotsvispen kan så klart uteslutas eller minskas något om du eller dina gäster tycker att dess något skarpa smak är för intensiv.

sillrätter till midsommar

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!