Skåla i Champagne

Vill du också skåla i Champagne? Kanske rentav i området Champagne? Förtrollande vindalar, charmiga småstäder och kulinariska höjdpunkter. Följ med på en resa till mytomspunna Champagne där vi besöker champagnehuset Beaumont des Crayères och får lära oss mer om den ädlaste av alla drycker.

Det är höst när vi besöker Champagne. Landskapet är mjukt böljande och rankornas lövverk lyser som guld i höstsolen. Enstaka druvklasar hänger kvar på rankorna. Det är druvor som inte var tillräckligt mogna när man skördade. Jag knipsar av en blå druva och smakar. Den är söt och god. Jag undrar om jag just ätit min första champagnedruva och blir upprymd av tanken. Jag befinner mig utanför staden Épernay, i området Vallée de la Marne som är känt för att odla pinot meunier – en av de tre klassiska champagnedruvorna. I granndistriktet Côte des Blancs är chardonnay kung, medan den blå druvan pinot noir är mest odlad norrut. Efter att ha ätit några druvor till och beundrat vindalens vidsträckta utsikt återgår jag till mitt sällskap och tillsammans styr vi kosan mot champagnehuset Beaumont des Crayères.

Bubblande besök
Beaumont des Crayères ligger i utkanten av Épernay. Byggnaden är oansenlig i rött tegel, men entrén är pampig. Pierre Lecoeur, marknadsutvecklare på Beaumont, hälsar oss välkomna i champagnehusets foajé och frågar på artigt franskt manér om vi möjligen är sugna på att prova lite champagne. Det är vi. Snart har vi varsitt glas med Beaumont des Crayères Grand Réserve Brut i handen. Medan vi njuter av den friska champagnen berättar Pierre att Beaumont des Crayères grundades 1955 av en grupp vinodlare. I dag består kooperativet av 250 vinbönder som tillsammans odlar 90 hektar champagnedruvor. Pierre höjer sitt glas.

– Det här är vår non vintagechampagne. Den görs på druvor från flera olika årgångar i syfte att få fram samma goda smak år efter år. Vi använder alla de tre champagnedruvorna som var och en bidrar till smaken. Pinot meunier ger fruktighet, pinot noir står för kraft och struktur, medan chardonnay bidrar med fräschör och syra, förklarar Pierre. 

Årgångschampagne

Nästa champagne vi får prova är Fleur de Prestige. Det är en årgångschampagne som bara görs de år skörden håller speciellt hög kvalitet. För att få kallas årgångschampagne, millésimé på franska, måste den lagras minst tre år med jästfällningen. – Champagnen ni nu har i glaset är från 2004, säger Pierre andaktsfullt. Jag tar en liten klunk och mina smaklökar jublar. Bubblorna är mjuka, smaken mer komplex. Först känner jag toner av friska gula äpplen och solmogen citrus, och efter en stund kommer smaken av nyrostat bröd, nougat och kanderade nötter. Pierre presenterar nästa champagne, Beaumont des Crayères Nostalgie Brut 2002. Vinet domineras av druvan chardonnay och har en magnifik smakpalett av torkad frukt, vita päron, mandelmassa och egendomligt nog nyrostat kaffe. 

Rundtur i vinanläggningen

Efter att ha provat ytterligare ett par av Beaumonts eleganta champagner är det dags för en rundtur i själva vinanläggningen. Vi får se var druvorna pressas och kikar närmare på ståltankarna där druvmusten jäser. Pierre berättar att de jäser all druvmust i separata tankar, druva för druva, by för by. I januari är det dags att blanda druvor och byar för att få fram de specifika smakerna på Beaumonts olika champagner. Därefter tillsätts jäst och vinet buteljeras och jäser ytterligare en gång i flaskan.  Det är nu bubblorna bildas. Men var finns alla flaskor undrar jag? Pierre pekar mot golvet och ler.– Vi har tre källarvåningar fulla med champagne i olika stadier och åldrar. 

Två trevliga städer

Efter besöket på Beaumont fortsätter vi att utforska Champagne. I området, som är ungefär lika stort som Småland, finns många pittoreska byar där små champagneproducenter ligger vägg i vägg. Byarna är säkert charmiga under högsäsong, men nu, i slutet av oktober, känns det rätt sömnigt. Det är bara pizzeriorna som är öppna. Det är betydligt mer fart i huvudorten Reims som kan skryta med 180 000 invånare, en gågata full med trevliga brasserier och en magnifik katedral. Även den näst störta orten Épernay är trevlig.

Här handlar allt om champagne. Längs paradgatan, Avenue de Champagne, ligger ståtliga champagnehus på rad och varenda restaurang från stjärnkrog till enklare bistro, har en vinlista som domineras av den mytomspunna drycken. Trots att staden bara har 25 000 invånare är restaurangutbudet stort. Själv åt jag resans bästa middag på Chez Max, en familjär och rustik restaurang i utkanten av Èpernay. Max bjöd på ostron och finfina pilgrimsmusslor som han serverade med citronrisotto. Och vad dricker man till det? Champagne såklart! Man vill ju ta sedan dit man kommer. 

Sugen på att skåla i champagne?

 Enklast är att flyga till Paris. Champagne ligger bara ett par timmar från Paris om du åker tåg eller bil. Vill du besöka de små byarna i området är hyrbil att föredra och det är dessutom prisvärt. Det finns mängder med hotell i olika prisklasser i såväl Èpernay som Reims.

Skåla i Champagne
Relaterade drycker
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Nr: 7891, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Beaumont des Crayéres Grand Rosé

91 poäng i Wine Spectator

Nr: 5095701, Champagne , Mousserande vin

Läs mer
Beaumont des Crayères Fleur Blanche Brut 2012

Frisk rosévin från södra Frankrike!

Nr: 82613, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!