Skogsfynd

Äntligen är svampsäsongen här. Kantareller och Karljohan hör till sensommarens läckerheter. Vare sig du plockar din egen eller köper i butik lyfter svampen med rätt sorts vin.

Svampplockare delar sällan med sig av sina svampställen. Är du nybörjare i svampskogen vill vi därför tipsa om att blandskog och djurstigar alltid är bra när man är på jakt efter kantareller, trattisar och karljohansvamp. Svamp trivs inte i plastpåse, så plocka dina skogsfynd i korg eller papperspåse. Tänk också på att svamp är färskvara och ska helst tas om hand samma dag som den plockas.

Att bara servera svampen smörstekt med lite vitlök, salt och peppar på en smörstekt brödskiva är himmelskt gott, och det finns även mycket annat gott att laga med svamp – krämig pasta,  vegetarisk pizza, höstig soppa och matig paj. Svamp är också ett trevligt tillbehör till kött, och fungerar som en smakbrygga mellan en köttbit och övriga tillbehör.

Rödvin till svamp

Våra vanligaste svampar, kantarell och champinjon, är de bästa svamparna ihop med vin. Men även Karljohansvampens milda aromatiska smak fungerar med vin. Men hur väljer man vin till svamp? Som vanligt beror det mest på hur den tillagas och med vilka tillbehör.

Svamp har ofta kraftiga, köttiga och lite jordiga umamismaker och är något av växtvärldens ”röda kött”, vilket gör att den passar med rött vin. Till de två härliga svamprätterna i det här reportaget rekommenderar vi nyheten Tommasi Valpolicella där den italienska vinmakarfamiljen noggrant har blandat de klassiska druvorna i Valpolicella – corvina, rondinella och molinara. Resultatet blir ett medelfylligt, ursprungstypiskt vin med härlig fruktighet och fataromer som kan få vilken svamp som helst att blomma upp. Prova det gärna till pizza, lasagne och risotto med svamp. Tommasi Valpolicella fungerar också mycket bra att servera till Por tobello – en större champinjon med kraftig smak och härligt köttig hatt som blir extra god på grillen.

Vitt till svamsoppa

Väljer du vitt vin är en fatlagrad chardonnay överlägsen med sin lite smöriga och feta karaktär. Till gräddstuvad svamp eller krämig svampsoppa föreslår vi Eden Valley Chardonnay för 151 kr, art nr 74634. Du kan enkelt beställa vinet på Grapevine.se. Vill du slå på stort så är det fantastiskt gott med äkta bubblor till kantarellsoppa. Här föreslår vi champagnen Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, art nr 7891. Den finns i de flesta av Systembolagets butiker och kostar 219 kr.

Ut i skogen och leta svamp nu, det är ju så gott!

Relaterade drycker
Tommasi Valpolicella

Ett fruktigt vin med smak av körsbär och aningen fat

Nr: 72383, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Nr: 789101, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!