slow cooker pulled pork recept

Så lagar du pulled pork i din slow cooker

Slow cookern lanserades i USA under 1950-talet men har fått ett uppsving bland matlagningsintresserade på senare tid. Allt fler har insett charmen i att bara behöva genomföra några få enkla förberedelser, stoppa alla ingredienser i slow cookern för att några timmar senare kunna lyfta på locket och ha en färdig måltid framför sig.

Detta är en slow cooker

En slow cooker är en typ av elektrisk gryta som används för att tillaga mat på låg temperatur under lång tid. Cookern består av två olika delar, dels ett kokkärl i keramik eller metall med non-stick-yta och en basmodul som innehåller elektronik och värmeelement.

Det finns många fördelar med att använda sig av en slow cooker i köket. Dels så är det tidsbesparande då maten i stort sett sköter sig själv medan du kan ägna dig åt andra saker. Dessutom är det ett bra sätt att tillreda mat då livsmedlen bibehåller både näringsämnen och smaker bättre då de tillagas på detta sätt. Dessutom blir maten väldigt god och kött som tillagas i en slow cooker blir ofta väldigt mört – även när det rör sig om mindre fina styckbitar.

Pulled pork – en riktig favorit

En trendande maträtt som passar sig ypperligt att tillaga i en slow cooker är pulled pork. Denna mat blev populär i Sverige för ca ett decennium sedan och har sedan dess befäst sin plats som en av svenskarnas favoriter. Pulled pork tillagas av fläskkött, oftast fläskkarré eller bogblad, och genom att det tillagas på låg temperatur under lång tid blir köttet oerhört saftigt och mört.

Pulled pork kan varieras på många olika sätt – experimentera med smaksättningar och använd köttet som en del av många olika maträtter. Här följer ett grundrecept på pulled pork som passar lika bra i tacos, som till en sallad eller med olika potatistillbehör och en god sås.

Slow cooker pulled pork recept

Skär två gula lökar i båtar och skiva fyra vitlöksklyftor. Vill man kan man steka löken i lite smör men det är inget måste. Ta en bit fläskkarré på 1 kilo och gnid in den med en kryddblandning bestående av salt, peppar och chilipulver. Placera köttet ovanpå löken i slow cookern.

Blanda sedan ihop en marinad bestående av 3 dl barbequesås, 2 dl vatten och 3 msk oxfond. Häll denna marinad över köttet och sätt igång slow cookern. Låt den gå på låg värme i många timmar tills köttet är så mört att det faller isär när du drar i det med två gafflar.

Variera efter eget tycke och smak

Det fina med pulled pork och just detta tillagningssätt är att det går att variera i det oändliga. Smaksätt köttet helt efter ditt eget tycke och smak. Det är egentligen bara att slänga i vilka ingredienser som helst i grytan och köra igång den. Du kan ha i allt från chili till vinäger om du vill ha lite mer syra i rätten.

Vill man göra det så enkelt som möjligt går det till och med bra att använda sig av en färdig barbequesås som marinad – det blir också otroligt gott. Det enda man skall komma ihåg är att alltid salta och peppra köttet. Det skall vara ganska mycket salt och då kan det ändå krävas att man saltar mer vid serveringen.

slow cooker pulled pork recept

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!