
Smakrik quesadillas sås
Det Mexikanska köket är fullt av härliga smaker och dofter men det allra bästa är att rätterna är otroligt lätta och snabba att tillaga. Mexikansk quesadilla har blivit mångas favoriträtt eftersom denna enkla maträtt kan varieras i oändlighet och är hur enkel som helst att tillaga. Quesadilla är en tortilla som fyllts med ost och kött (nöt eller gris) eller kyckling. Du kan till och med tillaga quesadilla med vitt kött från fisk som inte har stark ”fisk smak” såsom torsk. Krydda fisken med mexikanska kryddor eller äkta taco krydda för härlig smak. Givetvis kan du även tillaga riktigt goda vegetariska quesadillas. Servera sedan med ett härligt gott rött eller vitt vin beroende på vilken fyllning eller ost du valt.
Quesadillas sås
Quesadilla bör helst serveras med exempelvis tomatsalsa, hot sause, guacamole eller någon form av quesadilla sås. Det är mycket enkelt att röra ihop en egen krämig och lite syrlig quesadilla sås. Allt du behöver är creme fraiche eller gräddfil, en klick majonnäs (undvik söt majonnäs), några finhackade jalapeños (valfri styrka) samt mexikanska kryddor. Det går bra att använda vanlig färdigblandad taco krydda men var noga med att det är en äkta kryddblandning som exempelvis Old Eld Paso. Undvik svenskblandade taco kryddor från varumärken såsom ICA eller Coop eftersom de inte kommer att ge rätt smak. För hetta kan du gärna tillsätta hot sauce eller cayennepeppar i valfri mängd. Täck över din quesadilla sås och låt den sitta i kylen någon eller några timmar innan det är dags att äta. Servera quesadillas med din hemlagade sås och ett gott vin.
Tomatsalsa
Tomatsalsa kan köpas färdig i affären men om du vill prova på att röra ihop din egen salsa är det enklare än vad många tror. Allt du behöver är en burk krossade tomater, en matsked finhackad lök, lite finhackad paprika (är valfritt), två matskedar ketchup, en tesked malen spiskummin, sambal oelek eller röd chili (går också bra med chiliflakes eller spansk peppar), några finhackade jalapeño, tre matskedar oliv- eller majsolja, vinäger eller en färskpressad lime, en klyfta vitlök, svartpeppar och salt. Låt först de krossade tomaterna rinna av i en sil. Blanda ihop alla dina ingredienser, smaka av och låt den sitta till sig i kylen.
Tips för riktigt goda quesadillas
När du tillagar kött eller kyckling till din quesadilla och vill få en härlig mexikansk smak finns det några bra tips. Använd olja samt en klick margarin i stekpannan, krydda köttet med äkta taco krydda, tillsätt vätska från jalapeño burken samt lite öl för riktigt god smak. Bryn köttet eller kycklingen på medelvärme tills vätskan kokats bort och köttet fått en fin färg och konsistens. Osten är viktigare än vad många tror för att få en smakrik och fyllig quesadilla. Använd vanlig fet ost (aldrig mager ost) och blanda gärna två eller tre olika sorters ost för extra smak. Du kan till exempel först använda vanlig gouda ost och lägga till lite cheddar eller skarp ost du som du gillar. I de flesta quesadilla recepten används riven ost men du kan lika gärna använda en vanlig osthyvel och få samma goda resultat. Om du föredrar riven ost bör du aldrig använda färdig riven ost i påse från affären utan riv osten själv. Tillaga quesadillas i stekpanna för bästa smak. Quesadillas bör stekas i olja på medelstark värme, men vänd dom ofta. De är färdiga när osten smält och tortilla bröden fått en fin gyllene och krispig yta.