sockerlag kanel

Sockerlag med kanel – en klassisk twist!

På jakt efter en utsökt sockerlag med kanel? Socker och kanel hör ihop lika väl som Yin och Yang. Det är en given smakkombination för de flesta tillfällen men kanske är mest förknippad med juletider och risgrynsgröt. Men kanel och socker återfinns i en mängd olika bakverk som exempelvis kanelbullar där de tillsammans med smör utgör en magisk smaksensation i form av en ”spread” inuti bullsnurrorna. Något man kanske inte direkt ser framför sig när man hör socker och kanel är en kanelsmaksatt sockerlag men det är just vad vi avhandlar i den här artikeln!

En klassisk sockerlag med välbekant twist

Att göra en sockerlag är bland det enklaste som finns. Man har vanligtvis lite mindre vatten än socker men det är ungefär lika delar. För den som vill vara exakt blandas 2,5 deciliter vatten med 3 deciliter strösocker. Koka upp tillsammans i en kastrull och rör om tills sockret löst sig helt i kastrullen.

Om du vill smaksätta sockerlagen så gör du det under uppkokningen. Det går bra att använda malen kanel om du vill men med fördel släpper du ner två eller tre kanelstänger. När sockret löst upp sig häller du över hela sockerlagen inklusive kanelstängerna på en burk eller behållare med lock. Låt kanelstängerna ligga kvar i minst ett dygn, sockerlag gör sig bäst om den fått vila i ungefär ett dygn. Plocka ur kanelstängerna eller sila av dem om du häller över sockerlagen i ett annat kärl.

Det går också att smaksätta sin sockerlag med andra smaksättare. Byt ut kanelstängerna mot vaniljstång, strimlad ingefära (cirka en tumme eller cirka 5-7 centimeter) eller 2 matskedar mortlade enbär. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser, eftersom du bestämmer till vad du ska använda sockerlagen är det också du som avgör hur den ska smaksättas.

Så här använder du sockerlag

Det främsta och kanske vanligaste användningsområdet för sockerlag, smaksatt eller ej, är som ingrediens till en drink. Om du har en sockerlag med kanel kan det till exempel passa gott med en drink baserad på äppelmust och gin eller varför inte en klassisk whiskey sour med kanelstänk. Skaka gärna sockerlagen varsamt innan du blandar den i en drink, då löser sig eventuellt kvarvarande socker lite extra.

Man kan också använda sockerlag som grund till godis. Både kola och knäck men också den mjukare fudgen är beroende av kokt sockerlag, men i detta fall reducerar man den mer än om man har den som drinkbas. Här kan man också se glädjen av att experimentera med smaksättningen av sockerlagen. Vanilj, ingefära eller andra spännande inslag.

De som tittat på tävlingar i matlagning på TV eller deltog i middagsbjudningar från 80-talet är väl bekanta med begreppet ”att göra en spegel”. Det är inte helt ovanligt att man gör en fruktspegel när man serverar dessert, då använder man oftast en sockerlag med lite mosade frukter eller bär som sedan silas av.

När man kanderar frukter och bär använder man också ofta en sockerlag. Men också till glasyr av bakverk, så kallad sockerfondant.

Även vid konservering av frukter eller bär så använder man en sockerlag till skillnad från när man konserverar exempelvis grönsaker då man använder en klassiskt 1-2-3-lag som då är baserad på ättika, vatten och socker.

sockerlag kanel

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!