sparrissoppa på stjälkar

Sparrissoppa på stjälkar

Sparrisen har en intressant historia som först på senare tid blivit tillgänglig för gemene man. Idag uppskattas sparrisen för dess smak och nyttigheter. Det finns många olika recept där sparris ingår men särskilt viktig är den i traditionell sparrissoppa, som vi lärt oss att älska. Oavsett om du gillar snabblagad enkel mat eller sofistikerad gourmetmat så är sparrissoppa ett gott alternativ.


Sparris i matlagning

Sparris tros ha odlats och ätits av människor i över 5000 år, men bevis på grönsakens användning i Sverige ses inte förrän på 1500-talet. Det skulle sedan dröja ytterligare 300 år, till 1800-talet innan sparrisen slog igenom stort i vårt land. Under den tiden syntes den dock inte ännu på den genomsnittlige svenskens matbord. Sparrisen var nämligen betraktad som en ”kunglig grönsak” och var reserverad för adeln. Lyckligt nog kan vi idag gå till närmaste välsorterade matbutik och köpa hem ett knippe sparris inför middagslagningen.

Många vet inte att vit och grön sparris egentligen är en och samma sort. Skillnaden är bara att den vita odlas under jord och den gröna ovan jord. Att odla sparrisen under jord var en lösning i Europa för att undvika kölden och därmed kunna odla växten i kallare väder. Man löste det med att utveckla upphöjda bäddar där sparrisen odlades för att till slut skördas som vit sparris. Som ett resultat av grodd under jorden blir sparrisen rik på socker. Den gröna sparrisen däremot får klorofyll från solen och innehåller mer C-vitamin.

Även om sparrisens unika smak är orsak nog att inkludera den i kosten, så är den även uppskattad för dess nyttigheter. Förutom C-vitamin som är bra för immunförsvaret innehåller den även rikligt med K-vitamin som behövs för skelettet och A-vitamin som är bra för synen.

Då sparrisen är så pass kalorifattig rekommenderas den ofta vid önskad viktnedgång.


Den mångsidiga sparrissoppan

När den färska sparrisen tar plats i butikshyllorna är det vår. Enligt sparrisälskare är det få grönsaker som symboliserar våren lika mycket som sparrisen. Den uppskattas otroligt mycket för sin mångsidighet. Det finns så många olika rätter att laga på sparris att endast fantasin sätter gränserna. Sparrissoppan är en sådan som passar sig både till vardags- eller festmat. Både grön och vit sparris passar att göra soppa på. De båda skiljer sig dock mycket åt gällande smak. Den gröna har en närmast unik smak medan den vita har en sötare och rundare smak. Den vita sparrisen kräver även längre tillagningstid än den gröna.

Sparrissoppan är tacksam på så vis att de flesta ingredienser är vanligt att man har hemma. Soppan går att göra på det enklaste sättet utan en massa extra, men den går även att göra till en riktig gourmetmiddag. Om du tillsätter en bit tryffel i din vanliga sparrissoppa har du genast en lyxmåltid som skulle kunna serveras på nobelmiddagen. Du kan även välja att göra sparrissoppan mer eller mindre krämig och därmed mättande, beroende på ändamålet. Sparrissoppa passar sig inte bara som huvudrätt till middagen, utan även som förrätt eller till lunchmåltiden.

Relaterade drycker
Kendermann Riesling Kalkstein

Nr: 71225, Vitt vin ,

Läs mer
Tommasi Poggio al Tufo Vermentino

Nr: 75793, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Le Rosse Pinot Grigio

Torr och frisk smak av citrus och äpple

Nr: 87212, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!