steka hastigt

Steka hastigt – Så lyckas du med griljering

Att steka hastigt kallas också griljering. Det är en kokkost där man steker hastigt för en hårdare stekyta tillsammans med en smakrik panering. Att griljera kommer från franska ordet griller som betyder grilla. Att griljera blir mycket gott och smakrikt med kött men man kan även pröva att griljera grönsaker.

Grundinnehåll på griljering till julskinka

Lär dig steka hastigt! Att griljera blir till gott de flesta matvaror som kött eller grönsaker och en vanlig standardgriljering passar till julskinkan. Om man vill ha en bra grund till en vanlig griljering till julskinkan, ska man använda sig av 1 äggula, 1 tesked socker, 1 matsked skånsk senap och 1 deciliter ströbröd.

Ett sådant grundrecept passar även till andra kötträtter och fördelen med griljering är att all typ av kött blir frasigt på ytan och saftigheten bevaras. Ska man griljera en vanlig skinka brukar man pensla på griljering på en redan kokt skinka och ha den i en ugnsvärme på 225-250 grader i 10 minuter.

Vill man ha lite spännande smaker på griljeringen kan man använda sig av rosmarin, honung, persilja, pesto, dijonsenap eller till exempel farinsocker som smaktillsättare. En lite lyxigare smaksättare är att man kan använda muscovadosocker.

Griljera lammracks

En griljering med kött blir en lyxig variant när man vill framhäva smakerna på köttet för ett saftigare kött under en frasig yta. Ett exklusivare kött som verkligen passar med en smakrik griljering är lammracks. Lammracks är en maträtt som ska brynas för att sedan ligga i ugnen på 150  grader tills man uppnår en innertemperatur på 55 grader.

Att sedan griljera lammracks är enkelt då man använder en blandning som består av 2 matskedar söt senap, 1 matsked dijonsenap, 1 äggula, 1 tesked potatismjöl och 1 deciliter ströbröd.

Blandningen mixas och man doppar sedan lammracks i ströbröd och grillar endast 2 minuter på 300 grader.

Har man inte en ugn som kan uppnå en sådan temperatur, kan man också griljera lammracks på 250 grader någon minut längre. Resultatet blir frasiga och saftiga lammracks som de flesta gäster fullkomligt kommer att älska!

Att griljera grönsaker och rotfrukter

För att få ett veganskt eller vegetariskt alternativ till griljerat kött går det utmärkt att griljera grönsaker och rotfrukter!

Något som kan vara riktigt gott att griljera och som passar som ett grönare alternativ till julskinkan är rotselleri. Precis som med kött är det lika viktigt att kontrollera innertemperaturen på en hel rotselleri då en för mjuk rotfrukt inte blir allt för god. En rotselleri ska ha en innertemperatur på 85 grader för att bli lyckad.

Griljerar man en rotselleri med valfri griljering, ska man tänka på att låta den vila en timme innan själva griljeringen. Andra gröna livsmedel som är goda att griljera är blomkål smaksatt med basilika i griljeringen, kålrot eller till exempel aubergine.

Griljera tofu eller halloumi

Att griljera råvaror är roligt och gott och det finns mer att griljera än vad man tror. För veganen, vegetarianen eller för den som vill prova att griljera något nytt, finns alternativet att griljera halloumi eller tofu. Bakar man griljerad halloumi i ugn ska den ligga i 150 grader i cirka 30 minuter om det är en stor bit och för en liten bit räcker halva tiden.

Sedan använder man sig av vanlig traditionell griljering som man annars har till skinka och bakar i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Ska man griljera en tofu behövs ingen förbakning utan man griljerar direkt med 250 grader i ugnen i cirka 5-6 minuter.

steka hastigt

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!