steka lammracks i stekpanna

Steka lammracks i stekpanna – Tips!

Lammracks är riktigt möra och ljuvliga köttdetaljer som passar perfekt till lyxiga middagar. Trots att de till synes kan se svåra ut att få perfekta, är de enklare att tillaga än du kan tro. Lammracks och lammytterfilé är i stort sett samma sak. Den enda skillnaden är att lammytterfilé är benfritt, medan lammracks har benen kvar.

Den som inte har ätit lammracks tidigare kommer tveklöst att få en riktigt fantastisk smakupplevelse. Du kan själv välja om du vill grilla eller steka lammracks hela, eller om du föredrar att tillaga de i skivor. Det här fina och möra köttet blir som allra bäst när det får ha en rosa kärna. Det är tack vare denna kärna som köttet kan bli riktigt saftigt – oavsett tillagningsmetod. Lamm överlag är ett kött som är mycket rikt på smak och som har en bra textur. Köttet kan med fördel marineras i vitlök, örter och honung, men smakar precis lika bra i sin enkelhet.


Steka lammracks i stekpanna – bästa tipsen!

Lammracks är riktigt goda att lägga på grillen, men det är inte alltid som du har tillgång till en grill eller att vädret tillåter. I dessa fall kan du med fördel använda dig av din vanliga stekpanna och spis.  Det finns flera knep som du kan ta till för att säkerställa att köttet blir så mört och gott som möjligt. Här nedan har vi listat 5 bra tips som tar dina lammracks till nya höjder och ser till att de blir perfekt tillagade.


1. Rumstemperatur är det som gäller

Ett mycket vanligt misstag är att börja steka köttet direkt när det kommer ut ur kylen. Detta leder oftast till att den varma stekpannan kyls ner, vilket i sin tur får köttet att koka istället. Satsa därför på att ta ut lammracksen i god tid, så att de hinner bli rumstempererade.


2. Salta direkt

Är du en av många som föredrar att salta när köttet redan ligger i stekpannan? Att salta i stekpannan är sällan en hit, eftersom köttet inte hinner dra åt sig av smakerna. Om du vill krydda bör du därför se till att göra detta en stund innan. Då får du en mycket tydligare och jämn smak.


3. Rätt temperatur i stekpannan

Lammracks bör alltid stekas i en stekpanna som är torr och varm. Se därför till att du torkar ur den ordentligt innan du sätter den på spisen och att du inte adderar mer än stekolja eller smör. Det är också viktigt att stekpannan har kommit upp i en bra temperatur innan du drar igång och att den är ordentligt varm för en fin yta.


4. Kombinera olja och smör

Det finns en orsak till varför många kockar väljer att steka i både smör och olja samtidigt. Olja kan komma upp i riktigt höga temperaturer och ger en fin stekyta, medan smöret tillför en härlig smak och ser till att köttet blir gyllenbrunt och glansigt. Kombinera därför för bästa resultat.


5. Vila!

Lammracks mår som bäst om de får vila i ca 10-15 minuter efter stekning. Du kan gärna rulla in köttet i smörpapper eller aluminiumfolie för att förhindra att köttsaften sipprar ut. Då förblir köttet mört och alla smaker håller sig på plats.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!