steka rostas i skivor

Tips på hur du steker rostas i skivor

Att tillaga rostas genom att först skära upp den i skivor, är ett perfekt sätt att få den riktigt mör och saftig. Men du behöver känna till några saker om rostas för att den ska tillagas till perfektion.


Vad är egentligen rostas?

Rostbiff känner nog alla igen, och det är lätt att förväxla rostas och rostbiff. Det är inte så konstigt, för det är olika delar av samma styckningsdetalj av nötkött. Rostbiffen sitter bakom filén, men framför innanlåret och fransyskan. Rostas är den allra möraste delen på själva rostbiffen. Som ädeldetalj är den mör och saftig och påminner en hel del om oxfilé, men det är egentligen ingen filé och man behöver därför ta hänsyn till det under tillagningen.


Att tänka på innan du ska tillaga rostas

Rostas är som sagt ingen filé och det som skiljer den från en filé är att dess muskeltrådar är mycket grövre. Många föredrar faktiskt rostas framför oxfilé, då de grövre muskeltrådarna bidrar till extra kraftig smak och lite mer tuggmotstånd. Se till att ta fram din rostas i god tid innan du ska tillaga den. Ungefär en halvtimme innan brukar vara lagom. Då hinner köttet bli rumstempererat och blir både snabbare klart och släpper mindre vätska.  Det är att föredra att du skivar upp din rostas innan tillagning. Var väldigt noga när du skär! För att köttet inte ska bli segt måste du skära det tvärs över fibrerna, så att fibrerna skärs av. Skär du längs med fibrerna finns det en stor risk att det blir just segt och torrt. Skivorna bör vara cirka 2-3 centimeter tjocka för bästa resultat.


Tips för bästa tillagning

Lägg ut dina rostasskivor och salta och peppra dem. Du kan välja att antingen grilla eller ugnsteka din rostas. Väljer du att ugnsteka den börjar du med att steka den ganska hårt på båda sidorna i smör och olja, så att den får fin färg. Lägg sedan köttet i en form och ställ in den i mitten av ugnen på 100 grader. När innertemperaturen visar 50-55 grader är det riktigt rött, vilket vissa föredrar. Vill du ha högre stekgrad är 60 grader bra, då är det rosa men inte rött. Väljer du istället att grilla din skivade rostas, grillar du skivorna 2-3 minuter på varje sida, lite beroende på hur du föredrar ditt kött. Använd gärna stektermometer för att vara helt säker. Oavsett tillagningsmetod, är det  viktigt att du låter köttet vila innan servering.


Goda tillbehör till rostas

Det går att variera din rostas på oändligt antal sätt. Som tillbehör passar exempelvis en härlig potatis- och jordärtskocksgratäng. Lägg till en egengjord rödvinssås och du har en riktigt lyxig fredagsmiddag. Ett annat gott tillbehör är ett lent rotsellerimos med en touch av citron. Att slå en egen bearnaise är också något som passar väldigt fint till rostas. Servera med klyftpotatis i ugn eller varför inte hasselbackspotatis. Finns inte tiden att göra en riktigt sås, funkar ett kryddsmör lika bra. Testa att variera kryddsmöret med exempelvis apelsin eller koriander, och du får ett riktigt lyft till måltiden.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!