stekta rödbetor

Stekta rödbetor till middag?

Sugen på stekta rödbetor? Rödbetor är inte bara nyttiga utan också mycket smarrigt att ha som middag, en klassiker är rödbetor med fetaost som ger smaker som gifter sig fint i munnen. Den salta osten till den jordiga och söta betan gör att det blir en härlig smakupplevelse i munnen som man gärna vill komma tillbaka till igen och igen.

Stekta rödbetor eller ugnsrostade betor?

Det går utmärkt att både steka och ugnsrosta betorna, både varianterna ger utsökta betor att ha som antingen en förrätt eller som tillbehör till huvudrätten. Men just att steka rödbetorna är väldigt smidigt för att det går fort och vips så är maten klar. Och för att det ska gå så smidigt som möjligt så köper du färdigkokta rödbetor i affären och sedan bara ner med betorna i stekpannan.

Koka rödbetor – hur gör man?

Att koka rödbetor kanske låter hur enkelt som helst och visst det är det också men det finns några tips till den som är ovan som gör det lite lättare. Först och främst ska rödbetorna kokas med skalet på och det kommer ta ungefär 40 min, det beror så klart på storleken på betorna.

Om du har odlat betorna själv så ser du att betorna sitter på en lång blast och det är viktigt att du inte skär av blasten för långt ner mot själva rödbetan för då kommer den att ”blöda” ut smak och nyttigheter.

Efter rödbetorna är kokta så sköljer du dem i kallt vatten som gör att skalet glider av lätt och du kan nu skära betorna. När du lagar mat med rödbetor så var uppmärksam på att de färgar av sig så använd helst inte din vita favorit blus.

Bjuda på vegansk mat

Du som vill bjuda din veganska vän på middag behöver inte misströsta för det är hur lätt som helst att få till den goda kombinationen med stekta rödbetor och fetaost utan att använda animaliska produkter. Det enda du behöver göra är att byta ut fetaosten mot en vegansk variant som du hittar i de flesta affären och se till att steka rödbetorna i olja eller mjölkfritt smör. Ja, svårare än så behöver det inte vara att få till en vegansk variant till din middagsbjudning.

Rödbetor- den användbara betan

Du kan göra så mycket annat än att steka rödbetan. Det går utmärkt att göra rödbetsbiffar att steka och äta som hamburgare i ett fluffigt bröd tillsammans med exempelvis en fetaostkräm. Eller varför inte prova på att göra en rödbetshummus, den ser mycket festlig ut och smakar fantastiskt. Oavsett hur du väljer att äta din rödbeta så är ett tips att tillsätta någon form av salt tillbehör som en saltost eller rostade och saltade fröer.

Faktaruta

Enkelt recept med rödbetor

För dig som vill prova på att steka rödbetor kommer här ett mycket enkelt recept:

Rödbetor med fetaost – 2 portioner

250 g färdigkokta rödbetor
50-100 g fetaost
2 msk pumpakärnor
1 tsk citronsaft
Ruccola
Olivolja
Flingsalt

Gör så här:

  1. Skiva rödbetorna i ca 1 cm och stek i smör eller olja.
  2. Lägg upp ruccola på ett serveringsfat och därefter de stekta betorna.
  3. Toppa med fetaost och pumpakärnor.
  4. Ringla över citronsaft, olivolja och flingsalt.

Tips: För att få fram en ännu godare smak på pumpakärnorna så kan du rosta dem innan och det gör du lätt i en vanlig  torr stekpanna en kort stund.

stekta rödbetor

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!