stuvad mangold recept

Stuvad mangold

Mangold är odlarens bästa vän. Nästan i alla fall, då det är en grönsak som är väldigt lätt att odla. Den växer snabbt och river du av bladen i rätt takt så kommer den att fortsätta växa hela säsongen. Den är otroligt lätt att odla och du behöver inte särskilt stor plats för att få många plantor. Den går att likna med spenat för den som inte vet vad mangold är för något. Likt spenat finns det mycket att göra med mangold. En sak du kan göra är att stuva den.

Hur gör man för att stuva mangold?

Det bästa är att du har färsk mangold och allra helst från din egen trädgård. Det kommer naturligtvis inte göra något för smaken om det är din egen eller en kompis trädgård eller om du har köpt den i butik. Det som gör skillnaden är känslan när du har din mangold. Äter du något som du själv har tagit hand om under säsongen så kommer det direkt smaka bättre. All tid du har lagt ner sätter sig i smaken. Du bör skörda mangold när bladen är stora som spenaten du köper i butik. Låter du dem växa större än så är det lätt att det blir en lite ”träig” smak i mangolden och det vill du inte.

För att stuva mangold så börjar du med att bryna lite smör i en stor kastrull väl ägnad till detta. Tillsätt gärna lite lök, det är bra för smaken. Tillsätt mangolden och låt den stekas i några minuter. Det får vara under omrörning så att det inte bränner fast. Efter några minuter så lägger du i lite vinäger och därefter grädde. Kolla ett recept för exakta måttenheter. När allt är i kastrullen så låter du det småputtra i en kvart till 20 minuter. Det viktiga är att stuvningen tjocknar något. Sedan är det klart, väldigt enkelt och underbart gott.Tips för att slippa tråkig mangold

Något som har hamnat mer på tapeten bland de som odlar är det som kallas täckodling. Det betyder att du täcker din odlingsmark året runt med något organiskt material. Det kan vara fårull, växtrester eller vad som helst. Det viktiga är att det är en blandning. Detta kommer komma med fantastiska fördelar. Marken torkar aldrig ut för att det organiska materialet hindrar vattnet från att avdunsta. På samma sätt så blir det aldrig för blött för det är mer massa som samlar upp vattnet om det kommer en rejäl regnskur. Det bästa är dock att det tillsätts näring kontinuerligt.

Det organiska materialet kommer att brytas ner och mikroorganismer och maskar kommer att äta upp materialet och omsätta det till näring i form av ny jord. Det är ett kretslopp i din trädgård. När det kommer så här mycket näring i jorden så kommer dina grönsaker, till exempel mangold, att förbli goda oavsett hur stora de är. De blir ofta tråkiga och träiga för att näringen tar slut. Det händer inte om du täckodlar dock. Då kommer du kunna äta stuvade stora mangold som har vuxit i din egen trädgård.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!