tårta dulce de leche

Tårta med dulce de leche

Gör en tårta med dulce de leche! Dulce de leche är en kräm med ursprung i Latinamerika. Det är en söt kräm baserad på mjölk som också gärna kan beskrivas som en gräddfri kolasås. Krämen kan göras på ett enkelt eller på ett lite svårare sätt.

Enkelt sätt att göra dulce de leche

Inhandla en burk kondenserad mjölk, lägg den i vatten och låt koka i två-fyra timmar. Klart! Svårare än så är det inte att framställa dulce de leche men det är viktigt att burken med kondenserad mjölk är täckt av vatten under hela koktiden och därmed kan du behöva fylla på med vatten under kokningen. Vill du ha en än enklare process finns det färdig dulce de leche att köpa.

Lite mer avancerat sätt att göra dulce de leche

Gör du din dulce de leche från grunden vet du exakt vad den innehåller, det är billigare än att köpa konserver och du får stor skillnad på såväl färg som konsistens och smak. Dessutom tar det ungefär lika lång tid som att koka kondenserad mjölk och du får en något nyttigare produkt då kondenserad mjölk innehåller mycket mer socker och mindre mjölk. Men det kräver något fler moment varför att använda konserven kan kännas enklare.

Fullständiga recept finns på nätet men som sammanfattning kan sägas att du kokar upp mjölk, rör ned socker och bikarbonat och låter det koka – se det som ett träningspass då du ska röra om i 2-4 timmar ungefär.

Kärt barn har många namn

Som nämnt ser många Argentina som dulce de lechens hemland men det finns liknande krämer i andra länder. Dock kan de då benämnas annorlunda, till exempel Kajmak i Polen, Hapå i Norge, Manjar i Chile och Ecuador eller varför inte Arequipe i Venezuela och Colombia. Kär barn har många namn och denna salta kolasås är inget undantag!

Tårta med dulce de leche

Smakkombinationerna är oändliga – vad sägs om choklad, äpplen, blåbär eller hallon? Eller varför inte maränger eller apelsin? Krämen kan användas till i princip vad helst man önskar – alltifrån småkakor och desserter till kladdkakor och glass. Men varför inte slå till med en riktigt maffig tårta! Uppdatera klassikern Prinsesstårta med dulce de leche eller skapa en riktig godistårta med mängder av salt kolasås, maränger och smågodis!

Baka din egen tårta från grunden. Ibland är det enkla det bästa och att baka sina egna tårtbottnar från grunden för att sedan fylla dem med en mousse av dulce de leche och en smörkräm som också är smaksatt med denna salta delikatess får smaklökarna att dansa på alla fikagäster.

En tårta med dulce de leche blir saftig och tillför en extra dimension till de alla flesta bakverk. Många väljer att kombinera med vispad grädde och frukt eller bär för att låta sött och salt förenas med hjälp av en neutral smak. Kanske en hallonmousse, banan eller varför inte kaffe.

Har du möjlighet att tillreda din egen äppelmos är detta också en fin kombination till kolasåsen – den hemgjorda äppelmosen är oftast inte lika söt som den färdigköpta varför dessa gifter sig på ett fint sätt. Oavsett vad du väljer att göra är det endast din fantasi som sätter gränserna och det kommer att bli magiskt!

tårta dulce de leche

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!