Lär dig mer om vinregionen Tejo

Lär dig mer om vinregionen Tejo!

Norr om Lissabon i Portugal ligger det historiska landskapet Ribatejo. Namnet betyder ungefär uppåt Tejo, alltså uppför den flod som mynnar ut i Atlanten i Lissabon. Tejo, som floden heter på spanska eller Tajo på portugisiska, är den iberiska halvöns längsta flod.

För ett drygt decennium sedan bytte man officiellt namn på området till Tejo. Ett praktiskt och talande namn eftersom det är lätt att skilja från flodens portugisiska namn men samtidigt betonar hur präglad regionen är av just floden.


Präglat av floden

Tejo är den enda regionen i Portugal som helt saknar kust men klimatet och jorden är kraftigt präglade av den stora flodens närvaro. Tejo är en mycket bördig region och sedan många hundra år tillbaka odlas en uppsjö av olika grödor här.

Även många vindruvor trivs i det här klimatet och Tejo har på senare år blivit känt som en riktigt spännande portugisisk vinregion. Både inhemska och klassiska druvor finns representerade i ett tejo vin, som för övrigt är en mycket trendig druva för tillfället.

Floden Tejo har alltid varit det snabbaste sättet att färdas mellan Madrid och Lissabon. Detta har gjort flera områden där floden rinner fram till mycket rika. Detta framförallt på grund av handel men också eftersom människor som färdas längs floden gjort stopp och stannat några dagar.

Detta har historiskt lett till att regionen blivit något av en samlingsplats för förmögna turister med ett intresse för tejo vin. Det har satt sitt avtryck på vinmakarnas kompetens i området. Tejo är för entusiaster och finsmakare.


Touriga nacional

Druvsorten touriga nacional beskrivs ofta som Portugals svar på cabernet sauvignon. Med det menar man oftast att det är en mångsidig druva som också passar i druvblandningar. Framförallt känner många igen touriga nacional från portviner där den ingår i den komplexa blandningen.

Majoriteten av tejo vin är rött och touriga nacional finns ofta med, oavsett om det är ett vin gjort på en druva eller en blandning.


Cabernet sauvignon

Den tidigare nämnda franska druvan odlas också mycket flitigt i Tejo. Den behöver gissningsvis ingen närmare presentation eftersom den är något av en internationell kändis. Men ingen bör bli förvånad om man springer på den här druvan i viner från Tejo. Den är nästan lika vanlig som touriga nacional.


Maria gomes

Den druva som utanför Tejo är känd som fernao pires kallas här för maria gomes. I den här artikeln använder vi det lokala namnet eftersom den är så tydligt kopplad till området. Det är en grön druva som finns med i många av de vita viner som produceras i Tejo.

Maria gomes ger ofta en tydlig kryddighet i vinet och enligt vissa kan den till och med påminna om den österrikiska grüner veltriner. Med andra ord ger den en pepprig smak – mer exakt påminner den om vitpeppar.


Från Tejo till världen

Tejos viner, som för tillfället är ovanligt trendiga, har också gjort avtryck i internationella sammanhang. Flera producenter i den nya världen, framförallt Australien och Chile, har inspirerats av tekniker i Tejo. Dessutom odlas flera druvsorter med ursprung i den portugisiska regionen i bägge dessa länders vinodlingar.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!