temperatur rökt fläskfile

Vilken temperatur behöver en rökt fläskfilé?

Lär dig rätt temperatur för rökt fläskfilé! Att röka kött är en gammal metod för att tillaga kött som fungerar lika bra nu som det gjorde för hundra år sedan. Det blir en fantastisk smak på köttet och det är inte så svårt som man kan tro. Det viktiga är att temperaturen är rätt och det beror på vilken typ av kött det är. Alltid när du tillagar kött så ska du vara beredd att använda din köttermometer. Det är din bästa vän för att få ett gott, saftigt kött som ändå är klart. Många som inte är så vana vid att tillaga kött tenderar att tillaga det för mycket och därmed blir köttet segt och torrt och inte alls så gott som det kan vara. Med en termometer så kan du släppa att mäta tid och bara vänta på att termometern ljuder. För att röka kött så är det allra lättaste att du har ett rökskåp.


Vad behöver jag?

Ett rökskåp kan du köpa i flera butiker och det är enkelt att använda. Du ställer in temperaturen som på en vanlig ugn och sedan så är det bara att köra. För att få en perfekt tillagad fläskfilé så rekommenderas att röka den på 80 grader. Den ska sedan stå i röken till dess att det har uppnått en innertemperatur på 67 grader. Se till att du sätter termometern på det tjockaste stället på filén. Sätter du det på en för tunt ställe så riskerar du att få ett kött som inte är tillagat överallt och det kan potentiellt vara farligt. Det går dock ofta även att äta fläskkött lite rosa oavsett vad alla myter säger. I alla fall om det är svenskt kött du tillagar.


Hur lång tid tar det?

Som sagt så måste du inte hålla koll på detta själv, din termometer kommer att göra det mesta av jobbet åt dig. Det kan dock vara skönt att ha ett litet hum om hur lång tid det tar. Räkna med att det tar minst två timmar för en fläskfilé, men det beror såklart på hur stor filén är så det är inget du ska ta för sanning. Återigen är termometern det bästa du kan använda dig av.

Du behöver även köpa briketter och för de som röker mycket så är detta en hel vetenskap. Det är viktigt att använda rätt sorts rökbriketter. Du kan inte bara köpa helt vanliga briketter och hoppas på att det ska gå lika bra. Vilken sorts briketter du använder kommer att ge smak på köttet. Har du briketter av lönn så blir det en smak och har du briketter av al så blir det en annan. Det bästa är att testa dig fram för att hitta just din favorit. Det kan mycket väl vara så att en sorts briketter är bra till en sorts kött men inte till ett annat. Al och lönn är dock det som brukar benämnas som nybörjarens bästa vän när det kommer till rökning av kött, eftersom de passar de flesta köttsorter.

Relaterade drycker
Tommasi Valpolicella

Ett fruktigt vin med smak av körsbär och aningen fat

Nr: 72383, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Ramos Reserva 75cl

Nr: 613901, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
MZ Raval by Måns Zelmerlöw

Ekologisk nyhet från DO Terra Alta!

Nr: 52958, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!