Till bords i Portugal
Spaniens lillebror Portugal har fått stå lite i skymundan när det kommer till mat och vin. Men landet har mycket att bjuda på när det gäller mat och dryck.
Text: Jessica Johansson Styling: Elin Åström Foto: Roland Persson
Portugisisk mat är inte lika känd som sitt grannland Spaniens kök. Inte heller som vinland har Portugal riktigt nått samma framgångar som Spanien. Men landet har mycket att erbjuda när det kommer både till mat och dryck. Varje region har sina egna gastronomiska specialiteter. Norra Portugal bjuder på rätter som bolinhos de bacalhau, friterade kroketter gjorda på saltad torsk, och caldeirada, en mustig fisk- och skaldjursgryta. Kustlandskapet Alentejo har kallats ”det nya Toscana”; här är maten enkel och rustik. Regionens mest kända soppa acorda alentejana var ursprungligen fattigmansmat, gjord på bröd, buljong, vitlök och koriander, men är i dag en uppskattad nationalrätt som äts i hela landet. Algarve är den mest södra delen av Portugal och med sin närhet till Atlanten lagas det naturligt mycket fisk- och skaldjursrätter – alltid på dagsfärsk fångst, ibland med inslag av kött, som till exempel i Algarves paradrätt cataplana, där räkor och hjärtmusslor samsas med lufttorkad skinka och chorizo.
Alentejo täcker en knapp tredjedel av Portugal, och är en av de främsta vinregionerna i landet. Klimatet i Alentejo ger bra förhållanden till vinets mognadsprocess, och vinerna från regionen är mjuka, fylliga, smakrika och fruktiga. En av de främsta vinproducenterna är João Portugal Ramos Vinhos, som har sitt huvudsäte i Estremoz i Alentejo. Vinmakaren João Portugal Ramos har sedan 1990-talet satt Alentejo på den internationella vinkartan, och regionen har gått från att stå för 2 till 40 procent av den portugisiska vinmarknaden de tjugo senaste åren. Förutom vingårdarna i södra Portugal har João Portugal Ramos Vinhos vinodlingar i Vinho Verde, Beiras, Tejo – och Douro, där man tillverkar portvin av hög kvalitet. Portvin gjort på druvor från den östra sidan av Douro- dalen smakar bra till Portugals mest älskade bakverk, pastéis de nata.
Faktaruta
JOÃO PORTUGAL RAMOS VINHOS
Vinkoncernen har både egna och hyrda vingårdar på flera olika platser i Portugal. Företaget jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor och har fått flera utmärkelser för sina initiativ, bland annat har deras arbete med hållbar utveckling och biologisk mångfald blivit utsett till ”bästa europeiska hållbarhetsarbetet inom jordbruk” av Anders Wall Environment Award