Tillaga vaktel

Tillaga vaktel – en unik konstform

Vill du lära dig att tillaga vaktel? För de allra flesta är vaktel något nästan mytomspunnet, det låter som en maträtt som serveras på fina krogar. Men faktum är att den lilla hönsfågeln inte alls behöver en stjärna i guide Michelin utan serveras lika bra på en extra härlig hemmamiddag. Smaken av vaktel påminner lite om kyckling, framförallt i konsistensen, men har en mycket hög smak av vilt. Vaktelägg är också något som många gourmander pratar gott om, man använder dem ofta på samma sätt som hönsägg men de har precis som köttet en extra smakdimension.

Konsten att tillaga vaktel

Precis som med de flesta maträtter sitter mycket av smakerna inte bara i råvarorna utan också i hantverket. När det handlar om råvaror så är just vaktel en fantastisk råvara så det handlar om att ta hand om den på bästa sätt. Populära och traditionella tillbehör kan exempelvis vara en god och krämig potatisgratäng eller den gyllenbruna och lika fantastiska hasselbackspotatisen.

Ett mycket populärt sätt att tillaga vaktel på är att steka den i gryta med mycket smör, kalvfond och vin. Bräsera köttet på medeltemperatur under konstant omvändning. När fåglarna är färdigstekta så kan de lyftas ur grytan för att låtas vila innan servering. Ta vara på skyn genom att späda den med lite vatten och ytterligare smör medan du vispar den blank.

Servera tillsammans med en hemmagjord potatisgratäng, gärna med mycket örter som exempelvis persilja och garnera med en italiensk hårdost för extra yta.

Eftersom vaktel i sig är mycket smakrikt så krävs det inte allt för mycket kryddning eller tillsatt smak. Försök att ta tillvara på viltsmaken som finns naturligt. Smakförhöjare som salt och smör är självklarheter. Hantera köttet varsamt och tillaga det gärna i en klassisk gjutjärnspanna eller varför inte testa att gräddkoka din vaktel. Även sous vide är ett populärt tillagningssätt som också tillvaratar alla naturliga smaker genom sin varsamma och långa tillredning.

Var köper man vaktel?

Att få tag i vaktel är inte alldeles enkelt. Det finns extremt sällan att köpa i de vanliga matvaruaffärerna, om det finns så beror det ofta på att en handlare självmant har tagit in det i sortimentet av eget intresse. Vaktel i Sverige är oftast något man köper av privatpersoner som föder upp och säljer.

Det finns också några mindre företag i Sverige som har som sysselsättning att föda upp och slakta just vaktlar. Många uppfödare har dubbla inriktningar där de dels säljer vaktelägg som också är en delikatess men också saluför slaktade vaktlar. Många privatpersoner som föder upp vaktlar gör det för eget bruk, det vill säga att de inte gör det med huvudsyfte att sälja dem, men eftersom priset ofta är ganska högt lockas många till att sälja dem eftersom det ger en bra inkomst.

Sätt guldkant på helgmiddagen

Det är inte svårt att tillaga vaktel och får du tag i den delikata råvaran så är det bästa tipset du kan få att faktiskt försöka. Läs på lite om tillagningsmetoder, experimentera mellan recept och provlaga gärna i förväg med lite kyckling för att se om dina idéer håller. Men framförallt, sätt guldkant på tillvaron genom att använda dig av riktigt fina råvaror som vaktel och vaktelägg.

Vaktel är en liten hönsfågel som finns i det vilda i Europa, Asien och i vissa delar av Afrika. Vakteln går att hitta i Sverige men är vanligare i Europas varmare delar. De lever inte längre norrut än södra Norrland och flyttar söderut på vintern. Den är svår att hitta i det vilda då de gärna gömmer sig och gärna håller sig på marken istället för i luften. De lever på fält och åkrar och gömmer sig gärna i gräset. Fågeln är endast 16-18 centimeter lång och därmed betydligt mycket mindre än vanliga kycklingar. De väger mellan 70-135 gram och har en spräcklig fjäderdräkt i svart, vitt och brunt. Hanarna utskiljer sig från honorna genom att de har mörka ränder på ansiktet.

Vakteln på matbordet

Vaktel är populärt på matbordet över stora delar av världen. Förutom att de kan hittas i det vilda hålls köttfåglarna även i bur. Det går att äta både köttet på vakteln och vaktelns ägg, som är små och delikata. Köttet är vitt och påminner på många sätt om kycklingkött men har ett inslag av viltsmak. Eftersom vaktlarna är små fåglar brukar man behöva två fåglar för att få till en portion. Det finns många tillvägagångssätt att tillaga vaktel och möjligheterna är många. Här är några förslag på hur du kan tillaga vaktel:

Bräserad vaktel

Det går bra att bräsera vaktel, det ger en fyllig  och rik smak. Börja med att ge vakteln en stekyta och fortsätt med att låta den sjuda under lock tillsammans med vätska. Det går även bra att göra en gryta på vaktel. Då passar det att tillföra någon form av smaksättning och fett för att få en rejäl och smakrik måltid.

Grillad vaktel

Vaktel går precis som kyckling väldigt bra att grilla. Skär upp vaktlarna och lägg dem på rygg. Häll på olja, kryddor och valfria smaksättningar. Vakteln mår bra av att vila en timme i kylen för att dra till sig smaken av kryddorna innan den åker upp på grillen i ungefär 10 minuter, tills de fått fin färg.

Tillaga vaktel i ugn

Vakteln är en tacksam fågel att tillaga då den även går bra att tillaga i ugnen. 180 grader tills innertemperaturen är 70 grader så är fågeln tillagad hela vägen igenom. Om du ska ugnsteka hela vildvaktel behöver du först ta ut inälvorna, ta loss fjädrar och torka fågeln. Vakteln får en god smak om du tillför någon slags fett under skinnet, förslagsvis bacon eller späck. Krydda sedan vakteln invändigt och utvändigt så köttet suger i sig smaken ordentligt. För jämn tillagning kan du binda ihop fågeln så den får en jämn form. När köttsaften är helt genomskinlig är köttet färdigtillagat. Låt gärna köttet vila en stund innan det serveras. Servera gärna med potatis, grönsaker, bröd eller andra tillbehör som du gillar.

Tillaga vaktel

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!