Tomatsås napolitansk pizza – Så gör du

Vill du lära dig göra äkta tomatsås till napolitansk pizza? Pizza är en av svenskarnas absoluta favoriträtter och har varit så ända sedan den gjorde sitt intåg i Sverige på 1950-talet. Den svenska pizzan är dock en lokal variant. Originalet härstammar från Italien och närmare bestämt staden Neapel som sägs vara pizzans ursprungsort.

Sedan dess har pizzan gjort internationell karriär och är i dag en maträtt som serveras över hela världen; det är dock den napolitanska pizzan som är grunden och allt fler svenskar har fått upp ögonen för denna variant av vår favorit när det handlar om snabbmat.

En napolitansk pizza kännetecknas av sin enkelhet, den består oftast bara av ett fåtal ingredienser och topping. Det viktigaste är egentligen bottnen som ofta innehåller en del speciella ingredienser. Dessa skiljer sig från de som används för att få fram en mer klassisk svenska pizzadeg. Bland annat använder man sig av ett speciellt mjöl, Tipo 00-mjöl.

Ingredienserna är A och O

En tomatsås kan innehålla hur många ingredienser man vill, det går att variera den i all oändlighet och addera eller ta bort de ingredienser som man själv gillar eller ogillar. I denna tomatsås ingår dock bara ett fåtal ingredienser, då det är enkelheten som gör den så fantastisk. Men för att tomatsåsen verkligen skall bli bra gäller det att dessa ingredienser är av god kvalitet. Viktigast är såklart själva tomaterna. De som brinner för den napolitanska pizzan och dess bevarande förespråkar San Marzano-tomater som är en speciell tomatsort. Går det inte att hitta just den sorten kan man även använda sig av Pelati-tomater.

Recept tomatsås napolitansk pizza

1 burk hela tomater av god kvalitet (alternativt färska tomter om man så önskar)

3 gram salt, gärna havssalt

1 msk olivolja av god kvalitet

5-6 färska basilikablad

Vissa tillsätter även en liten mängd bakpulver, ca 1/2 krm. Detta tar bort lite av syran i tomaterna vilket gör att man inte behöver tillsätta socker för att få fram en god söt-syrlig tomatsås.

Lägg alla ingredienser i en skål och blanda dem. Det går bra att köra med en mixer medan vissa finsmakare föredrar att mosa tomaterna för hand för att få fram den bästa konsistensen. De flesta kännare brukar också poängtera att man bör arbeta med hela tomater om man använder burktomater, Färdigkrossade tomater ger inte lika bra resultat.

Många tror att man behöver koka såsen för att den skall tjockna men faktum är att det tar bort mycket av tomaternas goda smak och fräschör. Det är dock en god idé att göra sin tomatsås dagen innan man skall baka pizzor. Låt den stå och dra i kylskåpet över natten så kommer smakerna fram på ett bättre och kraftigare sätt.

Lagom mängd

Hemligheten bakom en riktigt god, klassisk, napolitansk pizza är att hela tiden ha ordspråket ”less is more” i åtanke. Detta gäller naturligtvis även när det kommer till tomatsåsen. Även om tomatsåsen är god bör man inte ha på för mycket. Det kan göra botten soggig, något man inte vill ha på en pizza. Botten skall vara krispig och knaprig, med lite seghet. Så undvik att dränka din pizza i sås.

Tomatsås napolitansk pizza

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!