Tommasi byter till lättviktsflaska och sparar miljön 127 ton glas

Mer än 127 ton glas försvinner från marknaden när ett av Systembolagets mest sålda röda viner, Tommasi Graticcio Appassionato, lanseras på ny flaska. Det ger ett reducerat årligt utsläpp av CO2 motsvarande ca 448 flygturer tur och retur Stockholm-London.

Tommasi byter till lättviktsflaska på sin Appassionato-serie och sparar miljön från 127 ton glas. Sedan lansering har de populära vinerna från Tommasi sålts på glasflaskor som väger 675 gram. Men nu lanseras hela serien alltså på lättviktsflaskor som väger 420 gram, vilket är en viktreduktion på nästan 40%.

Av Appassionato-produkterna från Tommasi är det speciellt Graticcio som säljer stora volymer. Vinet har varit ett av Systembolagets mest sålda röda vin på flaska i flera år. Det har varit en lång process med producenten då det både behövde utvecklas en helt ny flaska och producenten behövde dessutom investera i en ny tappningslina som kunde hantera den nya lättviktsflaskan. Ett nära och långvarigt samarbete mellan producenten och de nordiska importörerna, gjorde att vi gemensamt kunde få till denna förändring.

Transporten till Sverige går med tåg från Italien. Pallarna med vinet hämtas med lastbil från producenten som är belägen utanför Verona, innan de lastas om till tåg för att till sist igen lastas om på lastbil när de har anlänt till Sverige. Viktreduktionen gör att varje bil kan lasta fler pallar och var fjärde lastbil kan därmed skippas, som ytterligare reducerar den totala mängden utsläpp. Försäljningsprognosen för hela Appassionato-serien; Graticcio, Baciorosa och Adorato, under 2023, är fem hundra tusen flaskor. Med en viktreduktion på 255 gram per flaska blir besparingen mer än 127 ton glas. Detta besparar miljön från utsläpp av hela 120 ton CO2 ekvivalenter, vilket kan jämföras med ca 448 flygturer t/r Stockholm-London.

Ett litet steg för världens miljöutmaning och ett stort steg för producenten Tommasi, som i samarbete med sina nordiska importörer konverterar till lättviksflaska på ett av Sveriges mest sålda röda vin på flaska; Tommasi Graticcio Appassionato.

Faktaruta

Tommasi Graticcio Appassionato
Art nr: 5354
Årgång: 2020
Alkohol: 13,5 %
Volym: 750 ml
Pris: 107 kr
Druvor: 70% corvina veronese, 20% rondinella och 10% merlot
Sockerhalt: 0,99 g/100ml
Ursprung: Veneto, Italien.

Relaterade drycker
Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak.

Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Adorato Appassionato

Torrt och fruktigt vitt vin till skaldjur

Nr: 2147, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer
Tommasi Baciorosa Appassionato

Ett friskt och fruktigt rosé

Nr: 7243301, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!