Torskrygg med bacon och kantareller

Lär dig laga en god torskrygg med bacon och kantareller! Många känner sig osäkra på att själva tillaga fisk. Kanske har man ett dåligt matminne med alldeles för torr och smaklös fisk, men det behöver inte vara krångligt. Torskrygg är en tacksam fisk och kan med fördel tillagas i ugn för att bli riktigt sådär mjäll och glansig. Tillsammans med skogens guld och knaperstekt bacon som tilbehör blir detta en riktig succérätt att servera både till fest och lite lyxigare vardag.

Använd en stektermometer!

Regel nummer ett när du ska laga fisk är att använda dig av en stektermometer. Då kan du vara säker på att fisken inte blir överkokt och trist utan får den där glansiga vita konsistensen och köttet bara faller isär. För torskfilé gäller en innertemperatur på 56 grader. Då får du en riktigt perfekt tillagad torsk.

Att ugnsbaka torskrygg med bacon och kantareller

Att ugnsbaka din torskrygg är ett smidigt tillagningssätt eftersom den sköter sig själv i ugnen. Just torskrygg ugnsbakas i cirka 15-20 minuter på 150 grader. Enklast är att lägga den i en ugnsfast form. Du kan med fördel torrimma torsken innan så blir det vita köttet ännu fastare. Du torrimmar den genom att blanda ihop 3/4 dl salt och 1/2 dl socker till 1kg fisk. Strö blandningen runt om och låt den sedan stå i rumstemperatur en halvtimme innan du ska sätta in den i ugnen. När fiskköttet är vitt och ogenomskinligt och termometern visar på 56 grader, är torsken färdig.

Riktigt perfekt knaperstekt bacon

Det kan vara lite svårt att få till det där perfekt knaperstekta baconet. För att undvika att ditt bacon blir segt och sladdrigt har vi några säkra tips.

  • Stek inte i torr panna. Dagens bacon är magrare än förr och behöver en extra skjuts av olja eller smör för att bli sitt bästa jag. Värm fettet innan du lägger i de tärnade baconbitarna.
  • Tänk på temperaturen och ha inte för varm platta. Om du har för låg värme blir baconet kokt, och om du har för hög värme bränns det. Medelstark värme brukar vara lagom.
  • Utgå ifrån din stekpannas storlek och stek inte mer bacon än att det får plats i pannan.
  • Stå emot och rör inte om förrän du ser att baconet verkligen börjar få yta.
  • Låt sedan rinna av på hushållspapper.

Skogens guld – kantareller

Nystekta kantareller kan vara det godaste som finns och passar utmärkt som tillbehör till torsk. Fräs kantarellerna i ordentligt med smör tills de blir alldeles gyllenbruna och glansiga. Gör detta så nära inpå servering som möjligt- då är de som allra godast.

Fler tips på tillbehör till torskrygg med bacon och kantareller

Till din mjälla torskrygg och ditt perfekt knaperstekta bacon och dina gyllenbruna kantareller passar en lyxig champagnesås utmärkt till. Smörfräst lök och vitt vin blir en oslagbar kombo som gör din rätt riktigt lyxig. En pepparotssås på creme fraiche, rårivet äpple och pepparot är också väldigt gott till tork. Som tillbehör passar vårprimörer såsom färsk grön sparris utmärkt eller varför inte en varm sallad med gurka, gröna ärtor och en stor nypa mynta.

torskrygg med bacon och kantareller

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!