unika vinglas

Unika vinglas

Unika vinglas – hur påverkar egentligen glasen smaken? Att vin är en hel vetenskap är de allra flesta medvetna om. De flesta av oss förblir roade lekmän eller intresserade entusiaster. Man kan ägna ett helt liv åt vin utan att lära sig allt som finns att veta. Vad många dock inte tänker på är att det man dricker vinet ut – glasen – också har en stor inverkan på hur vinet smakar och upplevs av den som insuper dess smak och aromer. Här skall vi därför fördjupa oss lite i olika typer av vinglas.

Vissa kanske inte bryr sig så mycket om vilken typ av glas man dricker sitt vin ur eller så väljer man glaset efter utseende. Ett vin kan naturligtvis smaka gott oavsett hur det dricks men faktum är att glasen faktiskt har betydelse för hur smakupplevelsen blir.

Välj rätt material

Materialet i ett vinglas är av stor betydelse. Vinglas skall inte vara för kraftigt utan helst vara tillverkat av tunt glas eller kristall. Extra viktigt är det att kanten är tunn, då det förhöjer smakupplevelsen. Undvik glas av plast eller andra konstmaterial i den mån det går.

Olika glas för olika viner

Det är viktigt att känna till att olika viner bör serveras i olika typer av glas. Champagne skall serveras i långsmala glas med en liten öppning. Detta för att glaset skall bidra till att bevara så mycket av dryckens bubblor som möjligt.

Ett vitt vin mår bäst i ett något större glas, som är mer kupigt än champagneglaset. Glasets öppning skall dock fortfarande vara relativt liten. Rödvinsglas har ännu större kupor än vitvinsglasen. Här gäller det också att öppningen är stor. Allt för att vinet skall få så mycket kontakt med luften som möjligt, något som hjälper vinets smaker och aromer att framträda.

Naturligtvis finns det även variationer på glas även de olika kategorierna. Vissa vita viner gör sig bättre i glas med rakare kanter, andra i ett glas med mer rundade sidor. Detta är dock små variationer. Oftast klarar man sig bra så länge man har en typ av glas till vita viner, en till röda och en tredje sort till champagne och andra mousserande viner. Överlag kan det dock sägas vara bra att glasen är relativt rymliga glas så att viner kan luftas ordentligt och verkligen komma till sin rätt.

Unika vinglas – Du bestämmer

Du gör naturligtvis precis som du själv vill när det gäller vilka glas du väljer att dricka ditt vin ur. Det finns inget som säger att man måste följa konventionerna eller vinexperternas råd. För i slutändan är det ju ändå din egen upplevelse och njutning som är det som räknas.

Kanske har du hittat glas som du är otroligt snygga och trevliga att dricka ur. Är detta fallet skall du naturligtvis använda dig av dessa oavsett andra rekommendationer och andras åsikter. Det finns otroligt mycket snygga och unika vinglass på marknaden. Det kan röra sig om allt från kupornas form, hela glasets design och formspråk, till färger och dekoration. Huvudsaken är att du väljer de glas som passar dig.

unika vinglas

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!