Louis Latour

Upptäck Bourgogne med Louis Latour

Efter Champagne är Bourgogne tveklöst världens mest berömda vinregion. Här har familjen Latour gjort vin sedan 1600-talet.

Text: Martin Engqvist Foto: Louis Latour

För mer än 2 000 år sedan romarna plantera vin i Bourgogne. Ett lyckokast eftersom klimatet och jordmånen här är optimalt för vinproduktion i absolut toppklass. Hermansson & Co är ny svensk importör av viner från en av de mest välrenommerade vinproducenterna i Bourgogne: Maison Louis Latour.

Vinhuset grundades 1797 men har anor som sträcker sig bakåt ända till 1600-talet. Här värnas traditionerna, vilket märks på vinerna.

I dag finns två Louis Latour-viner från Bourgogne i Systembolagets beställningssortiment. Båda är mycket prisvärda och kan ses som ”instegsviner” för den som vill lära känna Bourgogne. Louis Latour Bourgogne Pinot Noir är en karaktäristisk röd bourgogne och Louis Latour Bourgogne Chardonnay, gjord på den dominerande vita druvan i regionen, är en stilenlig ambassadör för regionens vita viner.

Sedan 1979 gör Louis Latour även vin utanför Bourgogne. Vinhuset började producera vin i regionen Côtes-du-Rhône i södra Frankrike och härifrån kommer ännu ett mycket prisvärt vitt vin gjort på chardonnaydruvan – Louis Latour Grand Ardèche Chardonnay.

Faktaruta

Louis Latour Bourgogne Pinot Noir
Fyllig och rund smak med toner av svarta vinbär och kryddor, elegant tannin- struktur och långt be- hagligt avslut. Passar till grillat kött eller mogna ostar.

Louis Latour Bourgogne Chardonnay
Frisk och fruktig smak med inslag av vita frukter såsom vit persika, litchi och citrus. Långt avslut. Servera som aperitif eller till grillad fisk och skaldjur.

Louis Latour Grand Ardèche Chardonnay
Torr och frisk smak med inslag av citrus och äpplen och en välbalanserad syra. Långt behagligt avslut. Serveras som aperitif eller till smakrika fisk- och skaldjursrätter.

Mer om Louis Latour

Relaterade drycker
Louis Latour Bourgogne Chardonnay

En frisk chardonnay från Bourgogne!

Nr: 7133901, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Louis Latour Bourgogne Pinot Noir

Elegant pinot noir från Bourgogne

Nr: 71702, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Louis Latour Grand Ardèche Chardonnay

Ett högkvalitativt vin från Côtes-du-Rhône

Nr: 76750, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!