Vad äter du helst till ditt nya vin, Måns Zelmerlöw?
I samband med att den folkkäre artisten Måns Zelmerlöw idag lanserade sitt sjunde vin träffade Grapevine honom för ett samtal som knyter an till förra årets träff som du kan läsa om här.
Grapevine: Måns, du har precis släppt ditt sjunde vin, kul, grattis!
Måns: Det har jag gjort.
GV: Hur känns det?
M: Det känns så roligt! Från att ha börjat som ett rent kändisvin har vi nu hamnat i ett läge där det känns som att folk börjar också tycka att vi släpper viner som är bättre än vad de kostar.
GV: Varför blev det en box?
M: Jag släppte en box för några år sedan som gick jättebra till en början. Det var ju en ståltunna och jag tror att det var så att så fort det kom upp på hyllan förstod folk inte riktigt vad det var och hur man skulle använda den. Så den rök. Men jag är ju en rödvinsdrickare så för mig har det varit väldigt viktigt att ha ett rött vin. Då tyckte jag att det måste vara möjligt att skapa en box som faktiskt smakar gott. Vi köpte in de 20 mest sålda boxarna på Systembolaget och testade emot och tänkte att det ska vi absolut lyckas med. Målet var att skapa det bästa boxvinet på Systembolaget. Och jag personligen tycker ju att vi har lyckats. Jag är väldigt väldigt stolt.
GV: Druvan monastrell – vad är typiskt för den?
M: Det är en liten druva med tjockt skal vilket ger den här stora svulstiga röda tonen. Det är rätt så skarpa tanniner normalt sett. Men det tycker jag att vi har lyckats med i den här boxen, man känner fortfarande monastrells tanniner men det känns väldigt balanserat och lättdrucket. Klunkabiliteten är hög! Monastrell är också bush vines, det är inte raderna som du ser av vinrankor utan det är buskar. I vårt vin är allting handplockat.
GV: Vad äter du helst till vinet?
Jag tycker att det här är ett allroundvin. Det kan drickas på egen hand. Jag satte precis i mig en capricciosa till det, funkade alldeles utmärkt! Du kan äta en bra pasta bolognese. Framförallt så skriker det grillkväll. På med en grillad fläskkarré eller något och lite MZ Mi Corazón till det.
GV: I vilka sammanhang föredrar du box framför flaska?
M: Dels i matlagning så är det ju väldigt mycket roligare att ha en box. Jag tycker att det är väldigt fint att ha samma vin i maten som man har i glaset. Till exempel i min bolognese så går det åt trekvarts flaska i grytan när man lagar. Då är det ju bara en kvarts flaska kvar sen till själva middagen. Då är det mycket bättre att ha en box för då har man ju tre och en kvarts flaska kvar. Så det är bra! Sommarkvällar generellt, då ska det vara box. Den ska stå framme på bordet, det ska vara lätt och återigen klunkabiliteten ska vara hög.
GV: Men det blev inte Cara Mia den här gången heller… Sparar du det till de där vita vinet som du ännu inte gjort?
M: Jag kan nog på rak arm säga att det blir kommer aldrig bli ett vin som heter Cara Mia. När vi släppte cavan så var det väldigt många som sa att det borde heta Cava Mia. Jag tror att hela den ploj-grejen är jag så glad att vi aldrig gjorde utan vi gick in och försökte göra något seriöst direkt och det tror jag har gett oss mycket.
GV: Vilken av dina låtar är Mi Corazón?
M: Mi Corazón, det är en stor box, den är svulstig. Men den är len och mycket körsbär och mörka bär. Vad kan det vara då, då är det en… En Hope & Glory är det nog tror jag.
GV: Vilket av dina viner har ni i logen före en konsert?
M: Oftast så har vi cavan eller rosécavan i logen. På sommaren har jag haft stilla rosét. Det här kommer ju dyka upp i alla loger. Både jag och bandet är ju rödvinsdrickare och det här dricker jag mer än gärna.
GV: Och efter konserten?
M: Definitivt Mi Corazón.
GV: Just det, har du fått dela en flaska med Roger Federer än?
M: Jag har inte fått dela en flaska vin med Roger Federer än men jag tänker att det kommer komma, absolut. Nu hade det varit kul att få dela en flaska vin med någon ur den yngre generationen. Typ Jannik Sinner hade varit spännande. Inom tennisen blir jag mest imponerad.