Vad betyder vin riserva

Vad betyder vin riserva?

Har du druckit italienska viner så har du säkerligen sprungit på beteckningen riserva minst ett par gånger. Men vad betyder det när man benämner ett vin riserva egentligen? I den här artikeln ska vi bena ut vad den här italienska beteckningen egentligen säger om ett vin och vilka viner som kan få beteckningen.


Vin riserva

Själva ordet riserva kan sägas betyda ungefär utvald, och kan kännas igen från det svenska ordet reserverad.

När man kallar ett vin riserva så betyder det att framförallt lagringen har gjorts med extra omsorg efter framställningen. Men man har i regel också lagt ner mer arbete, tid och omtanke vid val av druvor.

Om det låter luddigt så beror det på att det viss del också är det. Regler att förhålla sig till när man benämner ett vin riserva saknas helt enkelt. Det är på många sätt en sorts underförstådd beteckning eller en slags intern blinkning till andra vinkännare.

I alla fall så är det så det historiskt har förhållit sig. Även om det fortfarande saknas nedskrivna regler, som det finns när det gäller till exempel kontrollerad ursprungsbeteckning, så är begreppet riserva så pass vedertaget att det anses vara ett pålitligt begrepp.

När det kommer till enskilda viner och vinhus så finns det dock tydlighet kring hur beteckningen används, vilket vi går in på nedan.


Chianti

Chianti är inte bara det allra vanligaste vinet i hemlandet Italien, det är också det populäraste italienska vinet i resten av världen. Området Chianti har under flera hundra år stått för kvalitet och utsökta viner, och utgör en egen kontrollerad ursprungsbeteckning.

När man kallar ett chianti-vin för riserva har man bestämt att det måste vara lagrat i minst 27 månader. Utöver lagringstiden så måste vinet så klart också uppfylla övriga krav för ursprungsbeteckning.


Amarone

Amarone, det rejäla italienska vinet som ofta är betydligt starkare än andra rödviner, är nästan lika uppskattat som tidigare nämnda Chianti. Den mest kända och populära sorten är Amarone della Valpolicella.

När det kommer till Amarone-viner så har det bestämts att de ska lagras i minst fem år för att få kallas för riserva.


När ska du välja riserva?

Jämfört med övriga viner så är riserva framförallt ett vin av högre kvalitet och mer smak. Som nämndes inledningsvis så har man bland annat valt ut druvor med viss omtanke. I praktiken betyder det att man valt ut särskilt fina och mogna druvor. Det leder i sin tur till mer sötma och något högre alkoholhalt generellt. Mer smak och högre alkoholhalt kan sägas vara motsatsen till ett bordsvin. En riserva är istället för speciella tillfällen.

Vad detta speciella tillfälle är bestämmer var och en naturligtvis själv. Men en flaska riserva är ett perfekt komplement till en vällagad middag eller som en uppskattad present till en vinälskare.


Internationella motsvarigheter

Italiensk riserva motsvaras i Spanien av reserva och i Frankrike av reserve. Precis som i Italien så har både den spanska och den franska motsvarigheten samma innebörd och användning.

Det är helt enkelt en oftast informell beteckning på ett vin av särskilt hög kvalitet.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!