vegan certifiering

Vad innebär vegancertifiering?

Varför finns det vegancertifiering för vin? Är inte allt vin veganskt? Det är ju druvor vi pratar om! Faktum är att allt vin inte är veganvänligt. Det är nämligen så att under en del av tillverkningen – mer specifikt när man ska klarna vinet, kan man använda hjälpmedel som inte rimmar med en vegansk filosofi. Viner klarnas oftast eftersom de flesta konsumenter är vana vid ett klart vin.

Här är exempel på dessa hjälpmedel:

  • Mjölkprotein
  • Isinglass från fiskens simblåsa
  • Kitin från skaldjur

Alternativ att använda till de animaliska produkterna för att klarna vinet är bland annat bentonitlera och finmaskiga filter. 

Att ett vin är ekologiskt eller biodynamiskt är ingen garanti för att vinet är veganvänligt. Inom den biodynamiska filosofin innebär en av ritualerna att man gräver ner kohorn i jorden tillsammans med vinrankornas rötter. Kohornen fylls med olika biodynamiska preparat. 

Vid vintillverkning kan andra produkter från djur användas. Med kasein kan man ta bort färgämnen från vita viner så att de får en ljusare färg. I rött vin kan man använda sig av gelatin för att minska tanninen i vinet. Går man djupare än innehållet i vinflaskan så används exempelvis ibland lim som är mjölkbaserat i korkar. Är man vegan så är man medveten om att det gäller att ha koll på hela kedjan och processen, vilket kanske inte alltid är det lättaste. 

Hur kan man då veta att ett vin fungerar att dricka om man är vegan? 

Det finns några olika vegancertifieringar som används. Men det finns ingen enskild utsedd som är övergripande internationellt bestämd certifiering av veganviner. 

Den äldsta certifieringen är Vegan Trademark som startade 1990 av organisationen The Vegan Society. Idag har de certifierat över 1400 vingårdar. Vill man ha Vegan Trademarks symbol på flaskan behöver man visa upp att både vinet, odlingen och produktionen är fri från animaliska produkter. Vegan Trademark återfinns på en del flaskor som Systembolaget tar in. The European Vegeterian Union, V-label, är en annan vanlig märkning i Systembolagets sortiment. En del producenter väljer att skriva ut vegan friendly på sin etikett för att man ska veta vad man köper. 

Faktaruta

Hur hittar man viner som har vegancertifiering?

På Systembolaget kan du enkelt hitta veganvänliga viner genom att skriva ”vegan” i deras sökruta.

I vårt sortiment hittar du flera veganvänliga viner. Du hittar samtliga här.

Relaterade drycker
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Nr: 7891, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
MZ Raval by Måns Zelmerlöw

Ekologisk nyhet från DO Terra Alta!

Nr: 52958, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer
Black Tower Fruity White

Kultvinet i miljövänlig innovativ förpackning!

Nr: 6045, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!