Vad innehåller vinet?

Vad innehåller egentligen vin? Vad får man lov att tillsätta och varför finns ingen innehållsdeklaration på vin? Det är frågor vi ibland möter och som är värda att reda ut.

För vin är det endast ett begränsat antal tillsatser som är tillåtna att använda och då i reglerad mängd. De flesta ämnena finns naturligt i vinet men ytterligare kan tillsättas för att öka hållbarheten eller smaken. Ett exempel är svavel som bildas naturligt i jäsningsprocessen och som finns i alla viner. Extra svavel/sulfiter tillsätts dock nästan alltid och fungerar som konserveringsmedel. För ekologiskt vin gäller lägre gränser för hur mycket sulfiter man får tillsätta.

Ett annat exempel är socker som finns naturligt i druvan. Under vinframställningen omvandlas druvans socker till alkohol i jäsningsprocessen och vinmakaren kan styra vinets sötma genom att avbryta jäsningsprocessen innan allt socker har omvandlats till alkohol. I vissa kallare regioner där druvorna inte alltid blir så söta, kan man tillsätta en begränsad mängd socker för att få önskad sötma eller alkoholhalt. Normalt tillsätter man då ojäst koncentrerad druvmust. Kemiskt framställda sötningsmedel får aldrig användas.

Tanniner finns naturligt i vindruvans skal och kärnor och ger vinet en sträv känsla. Tanniner kan tillsättas extra för att göra vinet hållbarare och stabilisera färgen. Andra ämnen som får lov att tillsättas i reglerade mängder är exempelvis sorbinsyra för konservering och druvmust för att höja alkoholhalten. Färgämnen och aromämnen är inte tillåtna i vin. För att förhöja vinets ekfatskaraktär kan ekstavar eller ekchips sänkas ner i vinfaten som ett mindre kostsamt alternativ till lagring på ekfat.

De enda tillsatser som får och ska märkas ut på flaskan idag är allergener, det vill säga svavel/sulfiter, ägg och mjölk. Ägg och mjölk kan användas för att klarna vinet, dvs göra det mindre grumligt. Vin är idag undantaget från regler om ingrediensförteckning, men diskussioner pågår för att eventuellt ändra detta framöver.

Tillsatser i all ära, men det farligaste ämnet i vinet är trots allt alkoholen. Vill du veta mer om tillsatser och andra ämnen i vin finns det bra information på Systembolagets hemsida.

Välkommen att höra av dig med frågor till oss på info@hermanssonco.se

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!