Var(-)dag är en fest

Ta vara på rester, koka egen buljong och använd rotfrukterna längst in i kylen. Med några inspirerande tips på vägen blir höstens middagar både utsökta och hållbara.

Mysiga middagar hemma har alltid sin peak under vinterhalvåret i vårt land. Med lågkonjunkturens prägel är trenden med hemma- middagar också fortsatt stark av ekonomiska skäl. Varför då inte passa på att laga värmande, ljuvligt god mat som samtidigt gör både miljö och plånbok glada?

När vardagen rullar på i högt tempo är det lätt hänt att det ofta blir snabba, ogenomtänkta middagar. Risken är att de också landar på en onödigt hög prislapp i förhållande till smakupplevelsen. Stanna upp innan du ställer dig vid grytorna nästa gång. Ta en titt på vad du har hemma och fundera på hur det skulle kunna användas till morgondagens middag. Du kanske har några överblivna potatisar eller ett gäng bortglömda rotfrukter? Perfekt start att börja fylla en plåt med! Och du, innan du kastar skalen efter en kväll med räkor eller krabba: du vet väl att du kan koka en fond på dem? Den går att frysa in och kan sedan förgylla vinterns alla grytor och soppor.

GÖR DIN EGEN SKALDJURSFOND!

När du har ätit skaldjur, som räkor eller krabba, kan du rosta skalen i ugnen och koka fond på dem. Det tar max en timme! Alternativt lägg skalen i dubbla fryspåsar och frys in tills du har tid. Fonden kan frysas och användas i fisk- och skaldjurssoppor, grytor samt risotto. Galet gott!

Faktaruta

RECEPT PÅ KYCKLINGBULJONG

skrovet av 1 kyckling och eventuellt skinn
1 morot
1 lök
2–3 persiljekvistar
4 liter vatten
resterna när du
2 tsk salt

Gör så här
Lägg skrov och gärna överblivet skinn i en stor gryta. Skiva moroten i grova bitar, klyfta löken (du behöver inte skala nå- got) och lägg i det. Tillsätt persiljekvistar och vatten samt salt. Låt det sjuda utan lock i cirka en timme tills vätskan reducerats till hälften. Sila av och använd direkt eller frys in.

Relaterade drycker
Black Tower Riesling Club Edition

Nr: 57612, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
POSE Sparkling Brut Blanc de Blancs

Nr: 5882901, Mousserande vin , Mousserande vin, torrt vitt

Läs mer
Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak

Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!