Varm romsås

Varm romsås

Till en riktigt god middag är en god sås något som är viktigt till en huvudrätt och en god sås förhöjer smaken på maträtter. Det finns många såser som passar för kött- eller fiskrätter och ska man ha äta fisk, kan en varm romsås passa perfekt maten!

Till vilka fiskar passar varm romsås?

När man ska ha en middagsbjudning och vill ha fisk på menyn, är romsås ett givet val för maten. Romsås går att äta både kall och varm, men en varm romsås kan passa perfekt till olika typer av ugnsbakad fisk. Varm romsås är väldigt gott till ugnsbakad lax som man har bakat på en bädd av grovsalt tillsammans med dill och citron.

Fiskar som hälleflundra bakad i ugn, panerad rödspätta eller andra typer av plattfiskar är goda att ha varm romsås till för att göra middagsgästerna riktigt nöjda med maten. En annan smakrik fiskrätt som man kan ha varm romsås till är fiskterrine.

En sådan fiskrätt innehåller fisk av olika slag som till exempel gädda, abborre gös eller annan fisk som mals till en färs och läggs i en form i ugnen. Resultatet blir en väldigt god fisklimpa som man kan avnjuta i skivor tillsammans med en smakrik romsås.

Romsås som är varm går praktiskt taget att använda till de flesta fisk- och skaldjursrätter där man panerar, kokar, röker eller ångkokar maten.

Varm romsås till varma eller kalla skaldjur

Skaldjur tillhör havets läckerheter och uppskattas av många då skaldjur ofta är mycket smakrika och eftertraktade på middagsbordet. En varm romsås kan bli riktigt god till en lyxigare middag med hummer. Den varma romsåsen som ska serveras till nykokt hummer får gärna innehålla hummerfond för att passa extra bra till middagen och förhöja smaken på måltiden.

Andra typer av skaldjur som en varm romsås passar till är bland annat varm- eller kallrökta räkor, kokta kräftor eller krabba. En varm romsås på kräftskivan blir en perfekt detalj som kompletterar kräftorna.

Grundinnehåll i varm romsås

Ett grundrecept på en varm romsås liknar en vitvinssås där man tillsätter valfri passande rom. En god varm romsås kan innehålla baser som vitt vin, fisk- eller hummerbuljong, schalottenlök, lite mjöl, grädde eller creme fraiche. En varm romsås passar bra både med creme fraiche eller grädde då bägge mejeriprodukterna förhöjer smaken på såsen.

Vill man ha en extra lyxig romsås, kan man ha i lite färska räkor i såsen. Ett tips är att lägga i de färska räkorna mot slutet så att de inte blir sega. När det kommer till örter finns det både dill och gräslök som alternativ. Ofta är det gott att använda sig av bägge då både gräslök och dill är perfekta örter som smaksättare till fisk eller skaldjur.

En ingrediens som man inte alltid tänker på men som passar jättebra till fisk- och skaldjursrätter är pepparrot! Pepparroten ska gärna vara färsk och tillsättas i den varma romsåsen. Tillsammans med citron blir det en sås som middagsgästerna säkerligen uppskattar.

Pajer med varm romsås

Fisk och skaldjur går att kombinera i en mängd rätter och ska man bjuda på något som är unikt och smakrikt är fisk- och skaldjurspajer ett riktigt gott alternativ ihop med en varm romsås! En god hemlagad smördegspaj med hummer, räkor eller lax ihop med en varm hemlagad romsås, blir en oförglömlig måltid ihop med en fräsch sallad och lite gott passande vitt vin eller bubbligt rosévin.

Varm romsås

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!