veckans middag

Veckans middag

Att hinna med att laga en god, ordentlig, nyttig och näringsrik middag varje dag kan vara svårt för vem som helst. Ofta kommer annat som jobb, skola, träningar, vänner och andra fritidsaktiviteter i vägen. Det finns inte alltid tid för sådant som att handla, diska, laga mat, planera vad man ska äta och plocka fram och undan maten. Då finns det som tur är ett antal knep man kan ta till för att göra det hela enklare för sig själv.


Beställ en matkasse till veckans middagar

Idag blir det allt vanligare att folk beställer hem matkassar från företag online. Antalet företag som inriktar sig på detta har växt snabbt de senaste åren. Själva konceptet fungerar så att man beställer en prenumeration på en kasse med mat som kommer hem och levereras till ens dörr varje vecka, alternativt några gånger i veckan. Kassen innehåller alla de ingredienser man behöver för att laga en viss måltid i rätt mängd, samt instruktioner för hur man lagar måltiden. På så sätt får man en enkel och snabb måltid som man inte behöver åka iväg och handla själv, samtidigt som man antagligen sparar på matsvinnet. Även om det är företaget som skickar matkassen som väljer ut menyn finns det olika kassar att välja på. De kan anpassas efter antal personer i hushållet, allergier och eventuella dieter.


Planera menyer för veckan

Ett annat tips som man kan använda sig av är att planera veckan i förväg, och köpa allt på en gång. På så sätt slipper man åka till affären flera gånger, och man slipper stressen som det innebär att tänka på och planera maten varje dag. Börja med att sätta dig ner när du har gott om tid, gärna på helgen med resten av familjen eller hushållet. Ta fram veckans reklamerbjudanden där ni brukar handla, och gå efter vad som är billigt just den veckan. Just att planera en vecka framåt i tid kan ofta vara lagom. Utgår ifrån dessa varor, och sök upp recept antingen på internet eller i kokböcker. Om du inte vill hitta på maträtter själv kan du istället söka på färdiga veckomenyer och utgå från dessa. Skriv sedan ihop en matsedel med maträtterna. Till sist tar du reda på vilka ingredienser som behövs till rätterna. Gå en runda i köket och se vad du redan har hemma, och skriv sedan en lista över det som behöver köpas. Genom att handla allt på en gång kan du köpa storpack, vilket ofta blir billigare i längden. Dessutom undviker du att småhandla, vilket ofta leder till att man köper saker som man inte behöver. Sköt gärna storhandlandet efter att du har ätit. Om man handlar när man är hungrig blir det nämligen lätt att man köper godis eller annat smått som man inte skulle köpt annars. Sist men inte minst kan du ta till vara på det som blir över från veckans middagar, genom att göra matlådor av det och ta med till jobbet dagen efter rätten har lagats. Det fungerar även utmärkt att frysa in matlådor till senare tillfällen.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!