vegansk pannacotta choklad

Vegansk pannacotta med choklad

Om du tycker om rika, krämiga desserter som enkelt kan varieras med en lång rad olika tillbehör kan du prova att laga vegansk pannacotta. Denna italienska dessert lagas traditionellt sett med kokt grädde, geleringsmedel, lite socker och smaksättare. Eftersom icke-vegansk pannacotta innehåller gelatin är det nödvändigt att hitta alternativa geleringsmedel utan animalier. En vegansk pannacotta kan tillredas med hjälp av agar, gelésocker eller olika veganska geleringsprodukter som går att hitta i välsorterade matbutiker. Du kan lägga till mörk eller vit choklad som smaksättare, eller välja blåbär, hallon eller syrliga frukter till.

Italiensk efterrätt

Panna cotta betyder ”kokad kräm” på italienska och bestod från början av sötad grädde som gjordes tjockare med hjälp av gelatin och därefter lades i en form för att skapa en rund och tilltalande dessert. Tack vare dess enkla ingredienser är det lätt att smaksätta pannacottan på många olika sätt, som med vanilj, kaffe eller mint.

Pannacottans historia

Det var inte förrän i början av sextiotalet som pannacottan först beskrevs i italienska kokböcker. Den sägs vara en traditionell efterrätt som först uppkom i norra Italien, i regionen Piedmont. Men redan i en uppslagsbok från 1879 berättas om en rätt som benämns ”latte inglese” eller engelsk mjölk, vilken gjordes från grädde kokad med gelatin och där blandningen placerades i en form, precis som dagens pannacotta. Att rätten kom till relativt sent i historien beror på att gelatinet blev mer allmänt använt först under senare delen av 1800-talet. Innan dess användes äggvita för att förtjocka desserter. Pannacottan blev populär i USA på nittiotalet,

Varsam tillagning

Även om pannacotta betyder just ”kokad kräm” så värms inte ingredienserna upp till koktemperatur, utan bara så pass att sockret och geleringsmedlet löses upp. Grädden kan smaksättas med olika kryddor, rom, vanilj eller kaffe. Geleringsmedlet förbereds och läggs sedan till den uppvärmda gräddblandningen. Därefter skapar man den karakteristiska formen genom att hälla vätskan i en form och lägga ut den på ett serveringsfat.

Veganiserad pannacotta

Som vegan kan du också vilja njuta av en god pannacotta. Det är enkelt att göra en vegansk pannacotta med choklad eller annan smaksättning, med enkla ingredienser som du kan ha hemma i skafferiet. En traditionell pannacotta är glutenfri, vilket gör att en veganiserad pannacotta passar bra för dig som både vill laga gluten- och mjölkfritt. Du kan kombinera pannacottan med choklad, genom att blanda ner den i pannacottan eller riva den ovanpå. Både vit och mörk choklad passar bra till denna krämiga dessert. Hallon smakar bra tillsammans med choklad, och kan även användas till garnering för den som vill.

Enkel tillredning

En mjölk- och gelatinfri pannacotta med choklad passar bra till många tillfällen, som efterrätt till julmiddagen, till fest eller bara som en snabb godsak du slänger ihop på en stund och kan äta framför en spännande film på kvällen. Vegansk pannacotta är en enkel grunddessert som kan kombineras till att bli ett perfekt möte mellan syrligt och sött, krispigt och krämigt. Den serveras kyld, gärna tillsammans med hela bär eller karamellsås. Tack vare dess enkla ingredienser går den snabbt att förbereda.

Faktaruta

För att få en vegansk pannacotta, byt ut grädden mot kokosgrädde och gelatinet mot agar-agar. OBS! Agarpulver, inte flingor.

vegansk pannacotta choklad
Relaterade drycker
Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella

Rött, sött och gott till ost samt dessert!

Nr: 74558, Sött vin , Sött

Läs mer
Black Tower Delicious Rosé

Alkoholfritt rosévin

Nr: 1960, Alkoholfritt , Mjukt & Bärigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!