vegansk saffranskaka

Bjud på vegansk saffranskaka

Undrar du hur man bakar vegansk saffranskaka? En saffranskaka kan alltid vara ett trevligt inslag när du ska bjuda dina gäster på något gott – extra bra smakar den till advent när saffran är en av de smaker vi längtar allra mest efter. Men hur gör man egentligen för att även veganer ska kunna äta av kakan?

Välj veganska alternativ

Det kan verka omöjligt att baka en vegansk saffranskaka om du inte är van vid att baka veganskt. Det kan sitta så hårt att en god kaka skapas med mycket ägg och utan att snåla på smöret. Men veganer äter ju varken ägg eller smör. Hur ska du då kunna göra en god kaka?

Det går faktiskt riktigt bra att göra välsmakande kakor även utan ägg och smör. Idag finns det många goda alternativ som är helt vegetabiliska och går att använda i bakningen. Smöret kan ersättas med mjölkfritt margarin. På det sättet blir kakan dessutom möjlig att äta även för laktosintoleranta och mjölkallergiker.

Ägg är lite mer komplicerat, men det finns äggersättningar av olika slag som du kan använda till din veganska saffranskaka. Ett ganska nytt påhitt är att använda spadet från konserverade kikärtor som äggersättning, det är det som kallas för aquafaba. Vill du ha grädde eller glass till kakan finns det även där mjölkfria och äggfria alternativ i affärernas utbud.

Använd ett veganskt recept

Känns det svårt att anpassa ett recept genom att byta ut ingredienser du känner dig trygg med mot andra som du inte är van att använda? Då kan det vara bättre att använda ett recept som är just för en vegansk saffranskaka.

På det sättet är anpassningarna redan gjorda, receptet är testat i sin nuvarande form och du behöver inte själv göra några ändringar. Det är bara att följa receptets instruktioner för att skapa den kaka du önskar.

Den speciella smaken av saffran

Saffran är en smak som är väldigt speciell, och som många förknippar med advent och jul. Kryddan som förr var så dyr att få hade råd med den känns idag som ett måste när vi närmar oss slutet av året.

En vegansk saffranskaka passar fint på adventsminglet, kanske tillsammans med glögg och pepparkakor, eller bara till en kopp kaffe eller ett glas saft. Den kan även serveras under sommaren tillsammans med vaniljglass. Då är det en oväntad smak som bryter av mot det förväntade och på det sättet kan upplevas som något extra positivt.

En kaka som lyser upp

Förutom att saffran har en speciell smak, som för många är förknippad med känslofyllda minnen, ger den din kaka en kraftigt gul färg. Det gör att en vegansk saffranskaka kan passa att ha i centrum på fikabordet. Den kan bli en ljuspunkt på ett ganska färglöst adventsmingel och lysa upp även den mörkaste decemberdag.

Vill du att kakan ska bli extra vacker kan du strö florsocker över den. Genom att klippa till mönster av papper som du använder kan du skapa fina effekter där vissa delar av kakan täcks av florsocker medan andra lämnas orörda och helt gula.

vegansk saffranskaka

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!