vegansk woksås

Vegansk woksås

En god vegansk woksås passar bra såväl till vardagsmiddag som till festmiddag. Du kan själv välja hur enkel och snabb eller komplicerad och stilig du vill göra den. Woksås är traditionellt en sås som görs på sojasås och ett antal kryddor och andra ingredienser, och brukar serveras till många asiatiska rätter. Några exempel är wokade grönsaker, stekt ris eller sushi. Såsen är ofta vegansk i sig, om man inte tillsätter andra ingredienser såsom kött och gör såsen till en gryta, men tillbehören kan ofta vara icke veganska, såsom kött eller stekt ost. Dessa kan dock enkelt bytas ut mot sådant som sojakött, tofu eller grönsaker. Man kan även köpa färdig woksås, varav vissa är veganska, i asiatiska eller andra matbutiker.

Klassisk vegansk woksås

För en klassisk vegansk woksås behöver du inte många ingredienser. Allt som behövs är en klyfta vitlök, en matsked riven ingefära, en tesked sambal oelek, en tesked sesamfrön, två matskedar koriander, två matskedar sirap, ett kryddmått majsstärkelse, en halv deciliter risvinäger och en halv deciliter sojasås. Pressa vitlöken, och blanda i resten av ingredienserna. Såsen kan serveras antingen kall eller varm. Den är särskilt god att doppa grönsaker i, då den är väldigt smakrik och kryddig, men passar även bra till annan mat.

Woksås till vegansk pad thai

Pad thai är en vanlig maträtt i det thailändska köket som också blivit populär i resten av världen.  Rätten tillagas traditionellt med kyckling eller något annat kött, men går definitivt att med fördel göra vegansk genom att byta ut köttet mot exempelvis tofu. Såsen till pad thai lagas genom attt blanda ihop två teskedar sesamolja, 3 matskedar agavesirap, fyra matskedar japansk soja och två teskedar misopasta. Denna sås passar utmärkt till en vegansk pad thai som tillagas genom att först koka 250 gram risnudlar. Sedan steker du två finhackade vitlöksklyftor, tillsammans med en hackad rödlök, en hackad röd chili och två skivade morötter i ett par minuter. Blanda i i en skuren röd paprika och 250 gram broccolibuketter och stek i cirka tre till fyra minuter till. Häll i såsen och nudlarna, och värm alltihop innan servering. Rätten kan serveras med exempelvis stekt tofu eller sojabitar, och toppas med jordnötter och lime.

Veganism

Trenden att äta veganskt har vuxit sig allt större under många års tid. Som vegan äter man inget som kommer från djurriket, det vill säga inget kött, ägg, mjölkprodukter eller honung. I övrigt lever man ett liv som i så liten utsträckning som möjligt bidrar till djurs lidande. Detta gör man exempelvis genom att inte köpa kläder tillverkade i läder eller ull. Många väljer att vara veganer för djurens skull, andra för miljöns och planetens skull, och en del av andra anledningar såsom sin egen hälsa eller sin plånbok. Det har även blivit allt vanligare och trendigare att delvis äta veganskt, eller att bara testa veganskt då och då på exempelvis restaurang. Oavsett vilket som stämmer inte på dig och dina vänner är det alltid en bra idé att bjuda på en god vegansk pad thai!

vegansk woksås
Relaterade drycker
Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

En ekologisk cava signerad Måns Zelmerlöw!

Nr: 50260, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Hola MZ Cava Rosé by Måns Zelmerlöw

Nu lanserar artisten en bubblande rosa dröm!

Nr: 5531501, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
MZ Raval by Måns Zelmerlöw

Ekologisk nyhet från DO Terra Alta!

Nr: 52958, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!