Vegetarisk gryta med grön curry

Vegetarisk gryta med grön curry

Lär dig att laga en utsökt vegetarisk gryta med grön curry! Få saker hör hemma så mycket i den asiatiska smakvärlden som den thailändska curryn! Det som skiljer den gröna curryn mot den röda är egentligen inte så mycket. Den röda baseras givetvis på röda chilifrukter och är oftast lite hetare, ibland med en släng av cayennepeppar. Om den röda curryn är baserad på röda chilifrukter är det självklart att den gröna curryn baseras på just gröna chilifrukter. På thailändska heter röd curry Gaeng Phed vilket översätts ungefär till ”kryddig soppa” och den gröna curryn heter Gaeng Keow Wan och benämns ofta som den sötare curryn.

Ett perfekt tillfälle att rensa kylen

En kul grej med att göra en gryta med curry är att du kan använda dig av i princip alla grönsaker du har hemma. Det är ett utomordentligt bra tillfälle att rensa kylen och ta vara på de rester som kanske finns kvar från förra veckans middag. Oavsett vilka grönsaker du använder så är den mest givna ingrediensen förutom just grön eller röd currypasta kokosmjölk. Det sägs att hemligheten bakom en riktigt bra curry är att kokosmjölken och oljan ska skära sig. Det vill säga att man kokar ner grytan så pass att kokosmjölken reducerat rejält och oljan till sist lägger sig lite ovanpå resten av grytan.

Kokosmjölken är en ständig ingrediens i det thailändska köket och tillsammans med hettan från chilin bidrar den med en härlig krämighet. Det fina med en thailändsk curry är att du kan använda vilket slags protein du vill. Vanligast är kyckling men även skaldjur som räkor och iland även fisk förekommer. Såklart finns det många vegetariska alternativ, det är faktiskt så enkelt som att bara utesluta kycklingen eller vad du annars skulle använt och ös på med lite extra grönsaker.

Recept på vegetarisk gryta med grön curry

Ingredienser
  • 1 gul lök
  • Vitkål, ca 200 gram
  • 2 morötter
  • 1 zucchini
  • 4 matskedar olja
  • 1 tesked grön currypasta
  • Ett par hela limeblad
  • Citrongräs, ca en stjälk
  • Färsk ingefära
  • 1 burk kokosmjölk
  • 5 deciliter vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • Vitlök, 1 klyfta
  • Brytbönor, ca 200 gram
  • Färsk koriander, 1/2 deciliter hackad
  • Salt
Tillbehör

Kokt ris är standard i det thailändska köket men grytan går att äta för sig eller ihop med exempelvis nudlar om man föredrar det.

Instruktioner

Hacka all lök och strimla alla grönsaker till lagom storlek. Fräs först lök, vitlök, kål och morot i olivolja. Efter en stund vänder du ner currypasta och fyller sen på med kokosmjölk, vatten och buljongtärning. Lägg ned limebladen.

Skala ingefäran genom att skrapa den varsamt med en sked, hacka den sedan grovt och tillsätt den  tillsammans med strimlat citrongräs och brytbönorna. Låt koka i cirka fem-tio minuter.

Hacka koriander och smaka av grytan med lite mer currypasta. Grytan ska ha en lös konsistens men för den som vill går det bra att reda den med exempelvis maizena.

Genvägen

För den som har bråttom eller vill göra det lätt för sig så kan man ersätta i princip alla grönsaker med fryst wokmix. Följ där efter resten av instruktionerna, blanda med kokosmjölk och currypasta.

Servera rykande het tillsammans med ris och njut!

Vegetarisk gryta med grön curry

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!